Όλο και πιο κοντά σε μια απόσυρση της στήριξης από τη Fed;

Η ανακοίνωση για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία στην Αμερική, προκάλεσαν την έντονη άνοδο του δολαρίου. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν οι αγορές επιχειρούν να περάσουν ένα μήνυμα την τελευταία ώρα.

Ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της απασχόλησης, το δολάριο δέχεται ισχυρές εισροές κεφαλαίων την ώρα που όλα τα υπόλοιπα νομίσματα σημειώνουν απώλειες. ο χρυσός δέχεται και αυτός πλήγμα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ανεβαίνουν (εκροές κεφαλαίων) και οι χρηματιστηριακοί δείκτες επίσης ανεβαίνουν.

Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι οι αγορές πιστεύουν ότι η Fed θα αποσύρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες. Με το Dow Jones σε ιστορικά υψηλά, τα μακροοικονομικά στοιχεία των επόμενων εβδομάδων είναι εξαιρετικά πιθανό να σημειώσουν ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση.

Ακόμα, όλες οι αγορές έχουν συσχετιστεί με τέτοιο τρόπο όπου κάθε ευνοϊκή για την Αμερική, μακροοικονομική ανακοίνωση, να τροφοδοτεί την άνοδο των αμερικανικών δεικτών.

Προφανώς και αυτό που προέχει είναι να δούμε την αμερικανική οικονομία να ισχυροποιεί την ανάκαμψή της. Αν το καταφέρει, τότε θα βρεθεί σε θέση να ισχυροποιήσει τη θέση της έναντι της Ευρωζώνης και τότε να εκμεταλλευτεί ακόμα περισσότερο το χρηματοοικονομικό σύστημα.