Mario Draghi: Η άνοδος των αγορών δείχνει την επιστροφή της εμπιστοσύνης

Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 0,75% όπως αναμενόταν και επομένως αυτό δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στις αγορές, με το ευρώ να υποχωρεί κάτω από το 1,3000 αναμένοντας την ομιλία του Mario Draghi.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι οι πληθωρισμός είναι πλήρως ελεγχόμενος αφού στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη ομιλία του, οι τιμές σημείωσαν περαιτέρω πτώση. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2013 κυμαίνονται μεταξύ του -0,9% και του -0,1%.

Για μια ακόμα φορά, τόνισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στις αγορές και είναι διατεθειμένη να παρέμβει αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Στην ερώτηση για τις υψηλές προσδοκίες μείωσης του βασικού επιτοκίου, απάντησε ότι η ΕΚΤ εξέτασε αυτό το ενδεχόμενο αλλά έκρινε ότι οι τρέχουσες συνθήκες δεν απαιτούν κάτι τέτοιο.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η ερώτηση που δέχθηκε για τις εκλογές στην Ιταλία και για το τι σημαίνει αυτό για τις αγορές. Ο Mario Draghi, απάντησε ότι όπως έγινε φανερό οι αγορές σημείωσαν μια έντονη πτώση αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα αλλά στη συνέχεια κατάφεραν να σταθεροποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές καταλαβαίνουν ότι υπάρχει δημοκρατία. Παρόλα αυτά είπε ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει θα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ερώτηση δέχθηκε και για την Κύπρο και για το αν η ΕΚΤ αναμένεται να συνδράμει τις κυπριακές τράπεζες εξαιτίας της απώλειας των καταθέσεων. Τόνισε ότι το Eurogroup εργάζεται για μια λύση και επίσης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να συζητείται στη βάση δυο συνιστωσών: της βιωσιμότητας του χρέους και της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται 100 pips υψηλότερα, στα 1,3090.