Νέα στήριξη των αγορών από τα αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία

Οι αμερικανικές αγορές άνοιξαν με το Dow Jones να απέχει μόλις 100 μονάδες από ένα νέο ιστορικό υψηλό. Για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση Αμερικανού αναλυτή, «οι αγορές ανταποκρίνονται με ευκολία στο άφθονο χρήμα που υπάρχει. Όλοι συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχει αύριο, αλλά όταν το πάρτι τελειώσει όλοι θα δουν πως ήρθε η ώρα να σβήσουν τα φώτα».

Το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου αναθεωρήθηκε σε 0,1% από -0,1% αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Χρειάστηκε και η ανακοίνωση του δείκτη Chicago PMI προκειμένου οι αγορές να δεχθούν ώθηση. Ο δείκτης βρέθηκε σε υψηλά 11 μηνών και αυτό ήταν αρκετό για να τραβήξει τα βλέμματα των επενδυτών από την πτώση της μεταποίησης που παρατηρήθηκε στην Κίνα. Είναι φανερό ότι, πλέον η Αμερική είναι αυτή που καλείται και πάλι να στηρίξει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι αγορές παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις, με το ευρώ να είναι αυτό που αποτελεί εμπόδιο στην περαιτέρω άνοδο των αγορών. Η πτώση του ευρώ οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις δηλώσεις που γίνονται από διάφορους Ιταλούς αξιωματούχους.