Εμπόδια συναντά η άνοδος του ευρώ

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία φαίνεται ότι προκαλεί επενδυτικές επιφυλάξεις παρά τη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη.

Περιορισμένη είναι η δυναμική που παρουσιάζει σήμερα το ευρώ, αν και κατάφερε να σημειώσει άνοδο πάνω από τα 1,3100 δολάρια μετά την ανακοίνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, αλλά και τις δημοπρασίες ομολόγων στην Ιταλία.

Η Ιταλία προχώρησε σήμερα στη δημοπρασία 5ετών και 10ετών ομολόγων, αντλώντας συνολικά 6,5 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας τον ανώτερο στόχο. Ωστόσο, η μέση απόδοση των 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 4,83%, πάνω από το 4,17% αντίστοιχης δημοπρασίας του Ιανουαρίου και είναι το μεγαλύτερο επιτόκιο που απαντάται από τις 30 Οκτωβρίου. Αυτό αποτελεί ένδειξη δυσπιστίας των επενδυτών απέναντι στα μακροπρόθεσμα ιταλικά ομόλογα ενώ ακόμα παραμένει εκκρεμές το ζήτημα σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία. Επίσης, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έχει ενισχυθεί σημαντικά από χθες φτάνοντας μια ανάσα από το 5,0%.

Ο δείκτης οικονομικού συναισθήματος στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε σε υψηλά 9 μηνών το Φεβρουάριο, διαμορφούμενος στις 91,1 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 89,9 μονάδες και πάνω από την αναθεωρημένη μέτρηση των 89,5 μονάδων του Ιανουαρίου.

Παρ’ όλα αυτά η ανοδική αντίδραση του EURUSD συνάντησε εμπόδια λίγο πάνω από το επίπεδο του 1,3120.