Νέα ένεση ρευστότητας αναμένεται στην Κίνα

Η σύνοδος των G20 μπορεί να ολοκληρώθηκε, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να κάνουν όλα αυτά που πιστεύουν ότι είναι απαραίτητα για την οικονομία της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με έρευνα, οι επενδυτές εκτιμούν ότι η PBoC θα προχωρήσει και σε νέα ένεση ρευστότητας, πιθανότατα μέσα από τη μείωση των ελαχίστων υποχρεωτικών διαθεσίμων των κινεζικών τραπεζών.

Όσον αφορά την Κίνα, οι απόψεις των αναλυτών διίστανται, με πολλούς να κάνουν λόγο για ικανοποιητικές συνθήκες ρευστότητας και άλλους να αναφέρουν ότι η ρευστότητα είναι σε καλά επίπεδα για την ώρα αλλά αναμένεται επιδείνωση.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια κίνηση από την PboC θα δώσει σημαντικό στήριγμα στη διάθεση ανάληψης κινδύνου και αυτό θα είναι θετικό και για τα commodity currencies, αλλά και για το πετρέλαιο.

Για να επιστρέψουμε στην Ευρωζώνη, σημερινό δημοσίευμα της El Pais αναφέρει ότι το χρέος της Ισπανίας ως προς το ΑΕΠ έφθασε στο 84%, επίπεδα που είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 100 ετών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, το χρέος της Ισπανίας ως προς το ΑΕΠ όταν δέχθηκε επίθεση από τις αγορές, ήταν λίγο υψηλότερο από το 60%.