Δίνουν το “πράσινο φως” στην Ιαπωνία;

O περίφημος παγκόσμιος “πόλεμος νομισμάτων” εξακολουθεί να κυριαρχεί στην επικαιρότητα σήμερα, αρχικά μέσω της αναμενόμενης ανακοίνωσης της G7 και έπειτα μέσω των δηλώσεων του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, Jordan. Μάλιστα, η διάθεση για ρίσκο έδειξε να ενισχύεται με το EURUSD να ξεπερνά το 1,3450 και την ισοτιμία EURCHF να “περνάει” πάνω από το 1,2350.

Ειδικότερα, οι 7 μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να μη στοχοποιήσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες αφήνοντας τις ίδιες τις αγορές να τις διαμορφώνουν. Η G7 επαναδιατύπωσε “την μακρόχρονη δέσμευση για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες όπως καθορίζονται από τις αγορές και τη στενή συνεργασία ως προς τις ενέργειες στη αγορά συναλλάγματος”. Συμφώνησαν ότι «η υπερβάλλουσα μεταβλητότητα και η αποδιοργάνωση στις ισοτιμίες μπορεί να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα», τονίζοντας ότι τα μέλη (της G7) θα συνεχίσουν να συνεργάζονται όπου κρίνεται απαραίτητο.

Η ανακοίνωση αυτή ενέτεινε τις ρευστοποιήσεις στο χρυσό, ο οποίος υποχώρησε στα 1.640 δολάρια/ουγγιά.
Στη συνέχεια, ο διοικητής της SNB υπεραμύνθηκε των ενεργειών της Τράπεζας της Ιαπωνίας, δηλώνοντας ότι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες δεν βρίσκονται σε “πόλεμο νομισμάτων”. Επίσης, ανέφερε ότι το όριο σύνδεσης στο ευρώ-ελβετικό φράγκο ήταν απαραίτητο και δεν συνδέεται με τον πόλεμο νομισμάτων.

Σε συνδυασμό, η επαναδιατύπωση της δέσμευσης της G7 και η δήλωση του Jordan δείχνουν ότι η Ιαπωνία έχει το "πράσινο φως" για να συνεχίσει την πολιτική αποδυνάμωσης του γεν.

Σφοδρές ήταν και οι απώλειες που δέχτηκε η στερλίνα με την ισοτιμία GBPUSD να “χάνει” το 1,5600 σε νέα χαμηλά 6 μηνών καθώς έντονες είναι οι προσδοκίες ότι η αυριανή έκθεση πληθωρισμού της BoE θα ενσωματώσει απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την οικονομία. Ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο δεν μεταβλήθηκε, παραμένοντας στο 2,7% σε ετήσια βάση, εντός των εκτιμήσεων.