Η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι μηνών για την Ευρώπη

Τον Ιούλιο του 2012 οι αγορές έβαλαν τις βάσεις για ένα ανοδικό ράλι που κράτησε έξι ολόκληρους μήνες. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι προ της ανόδου είχε προηγηθεί η διπλή “παρέμβαση” του Mario Draghi.Την πρώτη φορά με το περίφημο “θα κάνουμε τα πάντα για την προστασία του ευρώ” και τη δεύτερη φορά με την ανακοίνωση των απεριόριστων αγορών περιφερειακών ομολόγων.

Τις τελευταίες ημέρες όμως τα πάντα δείχνουν να αλλάζουν γρήγορα. Το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Ισπανία αποτέλεσε την αφορμή για τις πρώτες σοβαρές πιέσεις στην αγορά περιφερειακών ομολόγων και κατ' επέκταση και στις αγορές.

Την τελευταία εβδομάδα, οι πιέσεις στον Ισπανικό και τον ιταλικό δείκτη είναι ισχυρές και αναμένουμε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και οι αμερικανικοί δείκτες. Bραχυπρόθεσμα, οι αγορές έχουν εισέλθει σε πτωτική τάση και μένει να δούμε αν τελικά η τάση αυτή θα μετατραπεί σε μεσοπρόθεσμη.

Εκτιμούμε ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες και ότι αξίζει να αναλάβουμε το ρίσκο της πτώσης σε κάποιες αγορές, πάντα στοχεύοντας βραχυπρόθεσμα.

Το άνοιγμα της Wall Street είναι έντονα αρνητικό με τον Dow Jones να κινείται στην περιοχή των 13.900 μονάδων. Σήμερα υπήρξαν και κάποιες εκθέσεις επενδυτικών τραπεζών οι οποίες αναφέρονταν σε αγορές ομολόγων και άρα πιθανή έξοδο από τις μετοχές.