Εκτίναξη στο ευρώ – “Βουτιά” στην καταναλωτική εμπιστοσύνη

Εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν αρκετές αγορές σε σχέση με το πρωί μετά το ανοδικό ξέσπασμα στο EURUSD, το οποίο διέσπασε τα υψηλά της Παρασκευής στο 1,3473 και έφτασε μια ανάσα κυριολεκτικά από το επίπεδο του 1,3500 σε υψηλά άνω του έτους. Την ίδια στιγμή της ανοδικής κούρσας στο ευρώ, σημαντική άνοδο σημείωσαν τα εμπορεύματα (ασήμι, χρυσός, πετρέλαιο), ενώ ο S&P 500 κατέγραψε νέα υψηλά 5ετίας.

Πάντως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ ήρθε να ταράξει -ίσως προσωρινά- τα νερά, αμέσως μετά την  ανακοίνωσή της, αφού διαγράφοντας όλη την άνοδο του 2012, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβρη του 2011. Έτσι, τα κέρδη στο ευρώ άρχισαν να περιορίζονται, όπως και στους δείκτες των αμερικανικών μετοχών.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Ιανουάριο  στις 58,6 μονάδες από τα αναθεωρημένα στοιχεία των 66,7 μονάδων το Δεκέμβρη, με τους αναλυτές να περιμένουν κατά μέσο όρο μείωση στις 64,0 μονάδες.

Η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης συμβαδίζει με την κατά 2% αύξηση στον φόρο επί των αποδοχών για το ταμείο κοινωνικής ασφάλειας, κι ενώ, όπως σημειώνει  το Bloomberg, έχουν επιδεινωθεί οι προοπτικές απασχόλησης και εισοδημάτων των Αμερικανών τον τρέχοντα μήνα.

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε η αύξηση στην αξία της ακίνητης περιουσίας το Νοέμβρη στο μεγαλύτερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2006. Ο σχετικός δείκτης τιμών  κατοικιών S&P/Case Shiller σε 20 αμερικανικές πόλεις σκαρφάλωσε κατά 5,5% σε σχέση με το Νοέμβρη του 2011, έχοντας ενισχυθεί κατά 4,2% τον Οκτώβρη.