Η μεγάλη επένδυση της Βουλγαρίας στον πλωτό σταθμό LNG FSRU της Αλεξανδρούπολης

Η μεγάλη επένδυση της Βουλγαρίας στον πλωτό σταθμό LNG FSRU της Αλεξανδρούπολης

Το εμβληματικό έργο που αναπτύσσεται από την εταιρεία Gastrade στην Ενεργειακή Στρατηγική της χώρας

Η Βουλγαρία επενδύει στην Ελλάδα και τον πλωτό σταθμό LNG FSRU της Αλεξανδρούπολης. Αυτό αποφάσισε την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου το βουλγαρικό κοινοβούλιο που ενέκρινε την Ενεργειακή Στρατηγική της χώρας.

Πλέον, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, η Βουλγαρία μπαίνει και επίσημα στο στρατηγικό έργο της Αλεξανδρούπολης που αναπτύσσεται από την εταιρεία Gastrade. Με 162 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ -10 απείχαν και κανένας κατά- η Βουλγαρία αποφάσισε πως η διεύρυνση των πηγών φυσικού αερίου και η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού περνάει από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Τα ΜΜΕ της χώρας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την απόφαση καθώς δημιουργείται ένας βαλκανικός κόμβος φυσικού αερίου «για αξιόπιστη, αποτελεσματική και καθαρότερη ενέργεια», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Το όλο σχέδιο είναι συμβατό με τα έργα του Νοτίου Διαδρόμου που έχουν στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού και της διαφοροποίησης των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου. Παράλληλα, αναμένεται να δημιουργήσουν ρευστότητα και να διευκολύνουν τη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλγαρική Βουλή; Η κρατική εταιρεία Bulgartransgaz (Διαχειριστής Βουλγαρικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) θα συμμετάσχει στο εμβληματικό έργο της Αλεξανδρούπολης από την Gastrade.

Βάσει των προβλεπόμενων, μέχρι το τέλος του έτους η Burgartransgaz θα πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, σύμφωνα με την ισχύουσα βουλγαρική και κοινοτική νομοθεσία για τις υποδομές από τα τουρκικά σύνορα ως τα σύνορα Βουλγαρίας-Σερβίας αλλά και για τη συμμετοχή της στην κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Στόχος της Βουλγαρίας είναι να εξασφαλίσει τον ενεργειακό της ανεφοδιασμό και θα συνδέσει τα δίκτυά της με αυτά της Ελλάδας μέχρι το 2020.

«Ένα έργο εξαιρετικής σημασίας»

Πριν λίγες ημέρες, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, είχε αναφερθεί στο έργο δείχνοντας τον στρατηγικό του χαρακτήρα. «Όταν μιλάμε για την διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, θα πρέπει να σημειώσουμε τη συμμετοχή μας στον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης», είχε πει.

Και τόνισε τη σημασία του έργου, λέγοντας: «Είναι ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή και είναι σε πλήρη συνέργεια με την διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας και γι’ αυτό η βουλγαρική κυβέρνηση συζήτησε την προοπτική και πήρε την απόφαση να συμμετάσχει σε αυτό το έργο ως μέτοχος».

Τελικά, η Βουλγαρία μπήκε πανηγυρικά στο έργο μετά την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης με τους βουλευτές να βλέπουν μόνο προοπτικές στην επένδυση και να ανάβουν το πράσινο φως.

Το έργο

Το έργο το αναπτύσσει η GASTRADE A.E.. Πρόκειται για μια ελληνική εταιρεία που μελετά, σχεδιάζει, κατασκευάζει, λειτουργεί και εκμεταλλεύεται υποδομές φυσικού αερίου. Η GASTRADE αναπτύσσει το Έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) «Τερματικού ΥΦΑ Βορείου Ελλάδας» στην Αλεξανδρούπολη.

Το Έργο θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών καθώς και στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων.