Όσα πρέπει να ξέρετε για το φετινό επίδομα θέρμανσης

Όσα πρέπει να ξέρετε για το φετινό επίδομα θέρμανσης

Πότε θα γίνει η πληρωμή του επιδόματος και ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Από τις 15 Οκτωβρίου 2018 μέχρι και τις 30 Απριλίου του 2019 θα είναι η σεζόν για το επίδομα θέρμανσης για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους σε όλη την Ελλάδα. Φέτος, το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 ευρώ, ανάλογα με την τιμή ζώνης και τα σχετικά κριτήρια των δικαιούχων.

Το ποσό επιδότησης θα είναι 12,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.

Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να γίνει σε δυο φάσεις, με πρώτη τον Ιανουάριο του 2019 και αναλόγως την περίοδο που θα γίνει η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης.

Δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης θα είναι για τη φετινή περίοδο

  • Οι άγαμοι που κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Οι έγγαμοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Οι μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Φέτος θα προβλέπεται διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.

Η τιμή του πετρελαίου βάζει φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Ειδικά φέτος η φωτιά που θα ανάψει στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών από το πετρέλαιο θέρμανσης, εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη αφού η τιμή με την οποία θα αρχίσει να διατίθεται, στα μέσα Οκτωβρίου, από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τους πρατηριούχους μπορεί να αγγίξει το 1,110 ευρώ στις πόλεις και να φτάσει το 1,250 στις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά. Ηδη οι εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγο για πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους, επισημαίνοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι υψηλοί φόροι που επιβαρύνουν τα καύσιμα.

Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να προσβλέπουν ούτε σε σημαντική ενίσχυση από το επίδομα θέρμανσης το οποίο έχει ούτως ή άλλως κουτσουρευτεί στα 12,5 λεπτά ανά λίτρο. Και αυτό γιατί έχουν γίνει αυστηρότερα τα εισοδηματικά κριτήρια και τα χρήματα του επιδόματος θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μετά τις 16 Ιανουαρίου του 2019. Μάλιστα όσοι καθυστερήσουν να προχωρήσουν στην αγορά του πετρελαίου, θα πάρουν τα χρήματά τους στο τέλος Ιουνίου του επόμενου έτους.

Για την ώρα η αύξηση των τιμών επιδρά θετικά στα έσοδα του προϋπολογισμού, αφού οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ (που επιβαρύνει την τελική τιμή) στα πετρελαιοειδή είναι αυξημένες κατά 107 εκατ. ευρώ, στο 1,322 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου. Στην περίπτωση που η άνοδο στις τιμές δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση, που αποτελεί μεγάλο κίνδυνος για τον προϋπολογισμό, πέραν των άλλων επιπτώσεων από τις αστοχίες στις εκτιμήσεις για αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών και των εισαγωγών, τότε ο προϋπολογισμός στο συγκεκριμένο σκέλος θα κλείσει με υπέρ έσοδα.