Συνεχίζεται το ανοδικό ράλι του πετρελαίου

Συνεχίζεται το ανοδικό ράλι του πετρελαίου

Οι αμερικανικές κυρώσεις ανεβάζουν την τιμή του μαύρου χρυσού

Η διαφαινόμενη άρνηση του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής σε συνδυασμό με τις επικείμενες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν που θα τεθούν σε εφαρμογή στις 4 Νοεμβρίου οδηγούν σε ράλι την τιμή του μαύρου χρυσού.

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent σημειώνει άνοδο άνω του 1% σήμερα, φθάνοντας στα 82,07 δολάρια το βαρέλι. Ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει, δε, στα 82,22 δολάρια που είναι και η υψηλότερη τιμή που αναφέρεται από το Νοέμβριο του 2014.

Να σημειωθεί πως στις 4 Νοεμβρίου τίθεται σε ισχύ η απόφαση των ΗΠΑ για εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο με την Ουάσινγκτον να ασκεί πιέσεις σε κυβερνήσεις κι εταιρείες σε όλο τον κόσμο προκειμένου να σταματήσουν τις αγορές ιρανικού πετρελαίου.

Κίνηση, η οποία αναμένεται να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο την αλυσίδα ζήτησης, δεδομένων και των προβλέψεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας που κάνουν λόγο για αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τρέχον έτος και 1,5 εκατ. το 2019.