Η «Χρυσή Εποχή» των επτά αδελφών του πετρελαίου

Η «Χρυσή Εποχή» των επτά αδελφών του πετρελαίου

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες εισέρχονται στην καλύτερη περίοδο

Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου επιβίωσαν από μια κρίση που τις επηρέασε έντονα και τώρα είναι έτοιμες να αποκομίσουν τα οφέλη, αναφέρει σε έκθεσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγάλοι του πετρελαίου έχουν πλέον μπροστά τους τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και το χαμηλό λειτουργικό κόστος, κάτι που τους αποφέρει τη μεγαλύτερη αύξηση ταμειακών ροών των τελευταίων δύο δεκαετιών και σημαντική ενίσχυση των κερδών τους. Αυτό θα κάνει τις μετοχές τους ακόμη περισσότερο ελκυστικές για τους επενδυτές, μετά από χρόνια αυξημένων δαπανών που προκάλεσε η πτώση των τιμών του πετρελαίου και έστειλε την αξία των μετοχών τους σε χαμηλό 50 ετών, σημειώνει η τράπεζα.

«Βλέπουμε την αρχή μιας νέας χρυσής εποχής για τις αναγεννημένες Επτά Αδελφές του πετρελαίου» αναφέρουν οι αναλυτές με επικεφαλής τον Michele Della Vigna, σχετικά με τις επτά μεγαλύτερες μη κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες. Όπως αναφέρεται, η πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 οδήγησε στον μαρασμό ή και στο «λουκέτο» μερικές μικρότερες πετρελαϊκές εταιρείες και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι μεγαλύτερες, οι οποίες προκειμένου να επιβιώσουν, μείωναν συνεχώς το κόστος.

Η έκθεση υπογραμμίζει, ότι μία κάμψη ακολουθείται συνήθως από μια περίοδο σχετικής αφθονίας, καθώς το κόστος της εξόρυξης απαιτεί χρόνο, για να καλύψει την τιμή του αργού πετρελαίου, διευρύνοντας τα περιθώρια κέρδους. Έτσι, ενώ η κατάρρευση των τιμών του αργού ώθησε τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών σε επίπεδα περίπου 5% κάτω από το ήμισυ του κανονικού τους επιπέδου, οι Επτά Αδελφές του πετρελαίου είναι πλέον σε θέση να ανακτήσουν τα κέρδη τους, καθώς η ύφεση περιόρισε τους μικρότερους παραγωγούς και έδωσε την ευκαιρία στους μεγαλύτερους να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, η Royal Dutch Shell Plc, η Total AE και η BP Plc είναι τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες, που ανέφεραν τα υψηλότερα κέρδη τα τελευταία χρόνια. Κάποιες, προσθέτει, ξεκίνησαν ακόμη και αγορές ιδίων μετοχών και άλλες υπόσχονται υψηλότερα μερίσματα. Η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει, ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αναγκάστηκαν την περίοδο 2011-’13 να ακυρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό έργων που είχαν προγραμματίσει στην ιστορία της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Τώρα» τονίζει «όλα αυτά τα έργα εισέρχονται στην παραγωγή, απελευθερώνοντας μη παραγωγικό κεφάλαιο και παρέχοντας στη βιομηχανία την ισχυρότερη παραγωγή και την ανάπτυξη ταμειακών ροών σε δύο δεκαετίες».