Η Κίνα πεινάει, και θέλει να φάει… το 5% της Ουκρανίας !

Αναταραχή προκάλεσε στην Ουκρανία ένα δημοσίευμα κινεζικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση της Κίνας σκοπεύει να... νοικιάσει περίπου 3 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης στην Ουκρανία για 50 χρόνια, ώστε να καλλιεργήσει εκεί τρόφιμα για τους Κινέζους πολίτες !

Πρόκειται για μία έκταση που ισοδυναμεί με το 5% της συνολικής έκτασης της Ουκρανίας και το 9% της καλλιεργήσιμης έκτασης της χώρας. Οι εκτάσεις αυτές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στον ποταμό Δνείπερο, αλλά και στην Κριμαία.

Ωστόσο, φαίνεται πως το δημοσίευμα αυτό έπιασε τους Ουκρανούς... στον ύπνο, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από την ουκρανική πλευρά.

“Δεν έχω καμία πληροφορία πάνω στο θέμα, δυστυχώς. Ξέρω μόνο πως κινεζικές εταιρείες συχνά δείχνουν ενδιαφέρον”, δήλωσε στο Vesti 24 ο πρόεδρος της Ένωσης Ουκρανο-Κινεζικής Συνεργασίας, Ίγκορ Λίβιν.

Αλλά και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Σεργκέι Αρμπούζοφ, που βρίσκεται στην Κίνα για επίσημη επίσκεψη, επιβεβαίωσε πως η Ουκρανία αναζητά νέες επενδύσεις από την Κίνα, όμως δεν έκανε καμία αναφορά στον αγροτικό τομέα, παρά εστίασε την προσοχή του στον τραπεζικό τομέα.

Πάντως, τη Δευτέρα ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Μίκολα Πρίσιαζνουκ, ανέφερε ότι Κίνα και Ουκρανία θα γίνουν στρατηγικοί εταίροι. “Η επέκταση των αγροτικών προϊόντων που παραδίδονται στην Κίνα θα διασφαλίσει ότι το συνολικό μερίδιο του εμπορίου με την Κίνα θα φτάσει μεταξύ 20 και 25%”, δήλωσε, σύμφωνα με το Itar-Tass.

Ο πληθυσμός της Κίνας έχει πλέον φτάσει το 1,4 δισ. ανθρώπους, γεγονός που ανησυχεί την κυβέρνηση της χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια προχωρά σε αντίστοιχες επενδύσεις σε άλλες χώρες, με τη South China Morning Post να υποστηρίζει ότι οι συνολικές εκτάσεις που κατέχει η Κίνα σε ξένες χώρες φτάνουν τα 2 εκατομμύρια εκτάρια. Σκοπός της κυβέρνησης της χώρας είναι να υπάρχουν επαρκή τρόφιμα στη χώρα για όλους τους κατοίκους, ακόμα και σε περίπτωση ανάγκης.