Πρόστιμα-σοκ συνολικού ύψους 920 εκατ. δολαρίων στην JPMorgan

Ιδιαίτερα “τσουχτερά” προστιμα καλείται να πληρώσει σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία η επενδυτική τράπεζα JPMorgan, για το σκάνδαλο “London whale”, που αφορά στις τεράστιες επενδυτικές απώλειες (ύψους άνω των 6,2 δισ. δολαρίων) που κατεγράφησαν τον Απρίλιο και το Μάιο του 2012, από παρακινδυνευμένες επενδύσεις σε παράγωγα.

Το συνολικό ποσό των προστίμων που επιβλήθηκαν στην JPMorgan προκαλεί... ίλιγγο, καθώς φτάνει τα 920 εκατ. δολάρια, όταν οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για επιβάρυνση 700-750 εκατ. δολαρίων.

Από το ποσό αυτό, τα 200 εκατ. δολάρια θα καταβληθούν στην αμερικανική επιτροπή Χρεογράφων και Συναλλαγών για “αποτυχία διατήρησης αποτελεσματικών εσωτερικών ελέγχων στις χρηματοπιστωτικές αναφορές”, άλλα 200 εκατ. δολάρια θα κατευθυνθούν προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ πρόστιμο 300 εκατ. δολαρίων επέβαλε στην τράπεζα το Γραφείο του Νομισματικού Ελεγκτή, για “μη ασφαλείς και λανθασμένες πρακτικές”. Επιπλέον πρόστιμο 137,6 εκατ. λιρών ή 220 εκατ. δολαρίων επέβαλε η βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς, για αποτυχία σε “ικανότητα, προστασία και διαφάνεια, διαχείριση και έλεγχο, κατάλληλη πρακτική αγοράς και ενημέρωση των αρχών”.

Υπενθυμίζεται ότι κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης ήταν ο χρηματιστής της JPMorgan Μπρούνο Ίκσιλ, που ήταν γνωστός ως “η Φάλαινα του Λονδίνου”, επειδή το βιβλίο συναλλαγών του ήταν τεράστιο. Τον περασμένο Ιούνιο ο Ίκσιλ συμφώνησε να καταθέσει εναντίον των συναδέλφων του, αφού οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές τον διαβεβαίωσαν πως δε θα απαγγείλουν κατηγορίες στον ίδιο.