Συμβιβασμός-μαμούθ της JPMorgan για το σκάνδαλο London Whale

Πολύ ακριβά θα πληρώσει, όπως όλα δείχνουν, το σκάνδαλο των τεράστιων επενδυτικών απωλειών του Απριλίου και Μαΐου του 2012 η τράπεζα JPMorgan Chase, καθώς αναφορές στους New York Times και στο Bloomberg κάνουν λόγο για συμβιβασμούς που θα κοστίσουν συνολικά περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για την υπόθεση των τρομακτικών απωλειών που κατέγραψε η τράπεζα εις βάρος των επενδυτών τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2012, ξεπερνώντας τα 6,2 δισ. δολάρια, και οι οποίες εντοπίστηκαν στο υποκατάστημα του Λονδίνου και αποδείχθηκε ότι προκλήθηκαν από λανθασμένες επενδύσεις σε παράγωγα από τον χρηματιστή Μπρούνο Ίκσιλ. Ο Ίκσιλ μάλιστα ήταν γνωστός ως “η Φάλαινα του Λονδίνου”, επειδή το βιβλίο συναλλαγών του ήταν τεράστιο. Τον περασμένο Ιούνιο συμφώνησε να καταθέσει εναντίον των συναδέλφων του, αφού οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές τον διαβεβαίωσαν πως δε θα απαγγείλουν κατηγορίες στον ίδιο.

Σύμφωνα με ανθρώπους που εμπλέκονται στις συνομιλίες και επικαλείται το Bloomberg, μεταξύ των υπηρεσιών που θα επιβάλουν κυρώσεις στην τράπεζα είναι η αμερικανική επιτροπή Χρεογράφων και Συναλλαγών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πρώτοι συμβιβασμοί είναι πιθανό να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, ενώ το συνολικό ποσό βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις για το κόστος του συμβιβασμού τον προηγούμενο μήνα έκαναν λόγο για ποσό μεταξύ 500 και 600 εκατομμυρίων δολαρίων, όμως τελικά φαίνεται πως το ποσό μπορεί να ξεπεράσει και τα 750 εκατομμύρια δολάρια.