Το Eurogroup είπε ΟΧΙ στην Πορτογαλία

"Όχι" στο πορτογαλικό αίτημα για χαλάρωση του στόχου για το έλλειμμα του 2014, είπε από τη Λιθουανία ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλούμ.

Ο αντιπρόεδρος της πορτογαλικής κυβέρνησης, Πάουλο Πόρτας, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υποστήριξε πως ο στόχος για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2014 θα πρέπει να τεθεί στο 4,5% του ΑΕΠ αντί για το 4%, που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους διεθνείς πιστωτές.

Ωστόσο, κατά την προσέλευσή του στο άτυπο Eurogroup, o πρόεδρος του Συμβουλίου ξεκαθάρισε πως η Πορτογαλία θα πρέπει να εμμείνει στους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος.

"Ο έξω κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι η Πορτογαλία και η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη σε όσα πρέπει να γίνουν, σε όσα έχουν συμφωνηθεί", τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι Ελλάδα βρίσκεται εκτός ατζέντας στο Eurogroup και είπε πως το ελληνικό θέμα θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επεσήμανε ότι το σχέδιο για την εισαγωγή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει στο τραπέζι.