300 οικονομολόγοι συνιστούν: Γέλεν στo “τιμόνι” της Fed !

Αδιαφιλονίκητο φαβορί για την αντικατάσταση του Μπεν Μπερνάνκι όταν η θητεία του στο “τιμόνι” της Fed λήξει θεωρείται ο Λάρι Σάμερς από τα αμερικανικά ΜΜΕ, όμως περισσότεροι από 300 οικονομολόγοι φαίνεται πως έχουν διαφορετική άποψη, καθώς με επιστολή τους προς τον Λευκό Οίκο ζητούν να τοποθετηθεί στη θέση του Μπερνάνκι η νυν αντιπρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν.

Πρόκειται για μία επιστολή που ξεκίνησε η πρόεδρος ενός αμερικανικού ινστιτούτου για τα δικαιώματα των γυναικών, Χάιντι Χάρτμαν, και μέσα σε 24 ώρες συγκέντρωσε τις υπογραφές περισσότερων από 250 οικονομολόγων, μεταξύ των οποίων και ο βραβευμένος με Νόμπελ Τζόζεφ Στίγκλιτς.

“Κινητοποιήθηκα μετά την αλλαγή στην κάλυψη από τα ΜΜΕ, η οποία σχεδόν δικαιολογεί την επιλογή του Σάμερς. Θέλαμε να δείξουμε ότι τα ΜΜΕ μπορεί να διάλεξαν το δρόμο τους, αλλά το επάγγελμα του οικονομολόγου έχει μία ισχυρή προτίμηση στην Τζάνετ Γέλεν, δεδομένου του παρελθόντος της ως οικονομολόγου”, δήλωσε η Χάρτμαν.

Η 66χρονη Γέλεν είναι κάτοχος PhD στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Γέιλ, ενώ έχει πλούσια ακαδημαϊκή εμπειρία από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ. Έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος της Fed στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ για δύο χρόνια προήδρευε του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ γυναίκα στο “τιμόνι” της Fed.

“Τα διαπιστευτήρια, οι ικανότητες και τα ταλέντα της δρος Γέλεν είναι τόσο εξαιρετικά, και πιστεύω ότι οι γυναίκες θα το θεωρούσαν προσβολή αν κάποια τόσο προικισμένη γυναίκα αγνοηθεί. Αυτή η ομάδα οικονομολόγων προσπαθεί να πείσει τον πρόεδρο να μην το κάνει αυτό”, τονίζει η Χάρτμαν.

Η επιστολή, σύμφωνα με την ίδια, αναμένεται να αποσταλεί στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα.