“Αστρονομικό” deal 100 δισ. ευρώ ανάμεσα σε Vodafone και Verizon

Ένα από τα μεγαλύτερα deals όλων των εποχών αποτελεί η συμφωνία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone με τη Verizon Communications για πώληση του 45% της Verizon Wireless, ποσοστό που κατείχε η Vodafone.

Το τίμημα για την εξαγορά της Verizon Wireless θα φτάσει συνολικά τα 130 δισ. δολάρια (σχεδόν 100 δισ. ευρώ), καθιστώντας τη συμφωνία των δύο πλευρών την τρίτη μεγαλύτερη τέτοια συναλλαγή που έχει καταγραφεί ποτέ. Η Vodafone θα λάβει 58,9 δισ. δολάρια σε μετρητά, 60,2 δισ. δολάρια σε μετοχές της Verizon και άλλα 11 δισ. δολάρια από μικρότερες συναλλαγές.

Ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Verizon ήθελε εδώ και χρόνια να εξαγοράσει το 45% της Verizon Wireless από τη Vodafone, όμως οι δύο πλευρές δεν τα έβρισκαν στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας. Μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο ακουγόταν ότι οι δύο εταιρείες ήταν κοντά σε συμφωνία, με αναλυτές να εκτιμούν πως η Vodafone ζητούσε 130 δισ. δολάρια, ενώ η Verizon προσέφερε 100 δισ. δολάρια.

Κατόπιν της σημερινής συμφωνίας, το διοικητικό συμβούλιο της Vodafone εξήγγειλε για το 2013 αύξηση μερίσματος ανά μετοχή, από 8 σε 11 σεντς για την καθεμία, και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση μερίσματος ανά μετοχή το 2014 και μεταγενέστερα.