“Ανάφλεξη της κρίσης στην ευρωζώνη μετά τις εκλογές στη Γερμανία”

"Θα υπάρξει ανάφλεξη της κρίσης στην ευρωζώνη μετά τις εκλογές στη Γερμανία", εκτιμά ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Αθανάσιος Ορφανίδης, σε γραπτό υπόμνημα του στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία. Το υπόμνημα κατατέθηκε ως τεκμήριο, αφού η Επιτροπή, όπως και την Πέμπτη 22 Αυγούστου με τον τέως πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, απέρριψε αίτημα του κ. Ορφανίδη να το αναγνώσει κατά την ακροαματική διαδικασία.

Ο Αθ. Ορφανίδης, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της ΚΤΚ Τράπεζας από τον Μάιο του 2007 μέχρι τον Μάιο του 2012, υποστηρίζει ότι "η κατρακύλα της (κυπριακής) οικονομίας άρχισε μετά την εκλογή της κυβέρνησης Χριστόφια".

Στο υπόμνημα του ο κ. Ορφανίδης αναφέρει μεταξύ άλλων:

-Το 2008 παρουσιάστηκε το χειρότερο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Υπήρξαν αλόγιστες δαπάνες.

-Υπήρξαν παρεμβάσεις αντιδεοντολογικές από τη μεριά της κυβέρνησης από την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον τότε ΥΠΟΙΚ Χαρίλαο Σταυράκη το Μάρτιο του 2008.

-Ο κ. Σταυράκης ζήτησε να μην κάνει δηλώσεις η ΚΤ που αντιβαίνουν της πολιτικής της κυβέρνησης. Επίσης, ζήτησε να πουλήσει το χρυσό της ΚΤ για να αυξήσει τη ρευστότητα της.

-Είχαν γίνει παρεμβάσεις για τον Α. Βγενόπουλο για τη MIG, η οποία ήθελε τον έλεγχο της Λαϊκής. Μετά από εξέταση του θέματος το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε.

Στο υπόμνημά του, ο κ. Ορφανίδης τονίζει ότι "θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε το κούρεμα του ελληνικού χρέους, επισήμανση που είχα κάνει σε σχετικές δηλώσεις".

Σύμφωνα με τον τέως διοικητή το κούρεμα έκανε πολύ ζημιά στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη.