Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Σημαντικό το bail-in για τις διασώσεις τραπεζών

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Σημαντικό το bail-in για τις διασώσεις τραπεζών

Το Βερολίνο απορρίπτει ότι είναι επιβλαβές το «κούρεμα» μετοχών, ομολόγων και καταθέσεων

«Οι κανόνες για τη διάσωση εκ των έσω ("bail-in") τραπεζών που χρεοκοπούν, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο», δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Γερμανός αξιωματούχος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του «κουρέματος» των τραπεζικών μετοχών, των τραπεζικών ομολόγων και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το σχόλιο αξιωματούχου της Τράπεζας της Ιταλίας, ότι οι κανόνες αυτοί είναι επιβλαβείς και ουσιαστικά αδύνατο να εφαρμοσθούν.

«Οι κανόνες για το bail-in, τους οποίους διαμορφώσαμε, αποτελούν ένα από τα βασικά διδάγματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι εκεί και θα τηρούνται», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Οι κανόνες αυτοί, που σχεδιάστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση για την προστασία των φορολογουμένων από τις δαπανηρές διασώσεις τραπεζών, προβλέπουν ότι:

  • Οι υφιστάμενες μετοχές χάνουν την αξία τους, καθώς αντικαθίστανται από νέες μετοχές, οι οποίες εκδίδονται έναντι των χρημάτων, που εισέρχονται ως νέο μετοχικό κεφάλαιο.
  • Τα τραπεζικά ομόλογα που αγόρασαν αποταμιευτές, μετατρέπονται σε μετοχικό κεφάλαιο.
  • «Κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, με την πρόβλεψη να απομειώνονται πρώτα οι καταθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων και στη συνέχεια οι καταθέσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ιδιωτών. Ένα μέρος των καταθέσεων αυτών μετατρέπεται σε μετοχές της υπό εκκαθάριση τράπεζας.

Υπενθυμίζεται, ότι το bail-in εφαρμόσθηκε στην περίπτωση των Κυπριακών τραπεζών τον Μάρτιο του 2013, μετά την μετάδοση της οικονομικής κρίσης στη μεαγαλόνησο.