CNBC: Μήπως ο Ομπάμα έχει δίκιο για την Ελλάδα;

Μήπως η χθεσινή αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα στην ανάγκη να συνοδευθεί η λιτότητα και από δράσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σηματοδοτεί μία πιο χαλαρή προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας; Με το ερώτημα αυτό καταπιάνεται άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Το άρθρο παραθέτει τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ανέφερε πως “είναι σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο για τη δημοσιονομική πειθαρχία ώστε να είναι διαχειρίσιμο το χρέος, όμως είναι επίσης σημαντικό να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη και τις δουλειές”.

Όπως επισημαίνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι το μόνο μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το οποίο υπάρχουν υπόνοιες μίας αλλαγής πλεύσης στο θέμα του ελληνικού προγράμματος, καθώς πρόσφατα ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ απείχε από μία ψηφοφορία για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, και μολονότι αρχικά ανεκλήθη από την κυβέρνηση της χώρας, η οποία τήρησε σαφείς αποστάσεις από την απόφασή του, τελικά την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι θα παραμείνει στη θέση του, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Γκουίντο Μαντέγκα, να εκφράζει την άποψη ότι “τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης πρέπει να επανεξεταστούν και να βελτιωθούν, ώστε να παρέχουν καλύτερες πιθανότητες ανάκαμψης για αυτές τις χώρες”.

Σύμφωνα με το CNBC, η επιπρόσθετη ανακούφιση από το χρέος ή τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης ενέχουν τον κίνδυνο να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες στην ελληνική οικονομία, ή ακόμα χειρότερα να επιστρέψει η Ελλάδα “στις κακές προ κρίσης συνήθειές της”, όπως σημειώνεται.

Ο επικεφαλής έρευνας της Credit Suisse, Ζιλ Κίτινγκ, παρατηρεί πάντως πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στη διατήρηση των μέτρων λιτότητας. “Η μεγαλύτερη ανησυχία του Ντράγκι είναι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αναλάβει το πολιτικό κόστος, αλλά τώρα θα νομίζουν ότι η οικονομία ανακάμπτει και θα πρέπει να σταματήσουν αυτήν την επίπονη διαδικασία. Θέλει να διατηρήσει τους αρνητικούς τόνους”, δηλώνει.