Financial Times: Αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα ζητά η Βραζιλία

Φαίνεται πως η απόφαση του μέχρι πρότινος εκπροσώπου της Βραζιλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, να απόσχει από την ψηφοφορία αναφορικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος, παρά την άμεση ανάκλησή του από τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση, δεν ήταν εντελώς αυθόρμητη, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών, Γκουίντο Μαντέγκα, και επικαλούνται οι Financial Times, τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπατίστα “είναι της άποψης ότι τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης πρέπει να επανεξεταστούν και να βελτιωθούν, ώστε να παρέχουν καλύτερες πιθανότητες ανάκαμψης για αυτές τις χώρες”.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο Μαντέγκα συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της Βραζιλίας στο ΔΝΤ και κάνει λόγο για “πρόβλημα επικοινωνίας” σε ό,τι αφορά τη στάση του Μπατίστα στην ψηφοφορία, και γνωστοποίησε ότι ο Μπατίστα θα παραμείνει τελικά στη θέση του. “Το νόημα είναι ότι σε θέματα μεγαλύτερης σημασίας είναι απαραίτητη και ανεκτίμητη η συνεννόηση”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μαντέγκα επιχειρεί με την “κωλοτούμπα” αυτή να απαλύνει την αυστηρή ρητορική της κυβέρνησης της Βραζιλίας απέναντι στις ανεπτυγμένες χώρες, τη στιγμή που και η οικονομία της Βραζιλίας δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μαντέγκα δεν παραλείπει στην ανακοίνωσή του να υποβαθμίσει το γεγονός, σχολιάζοντας ότι η απόφαση της Βραζιλίας δεν ήταν κρίσιμη για την ψηφοφορία και η συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα θα ήταν δεδομένη με ή χωρίς τη στήριξη της χώρας.