Τα “Βραζιλιάνικα κόλπα” αποσαφηνίζει η Λαγκάρντ

Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί τις τελευταίες μέρες ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων δέκα χωρών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία αναφορικά με την έγκριση του ελληνικού προγράμματος την περασμένη Τετάρτη.

Αν και αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως η απόφαση αυτή ήταν κεντρική θέση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, ο ίδιος ο Μπατίστα διευκρίνισε πως εξέφραζε προσωπικές απόψεις, που αφορούν στις αμφιβολίες του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος, και ανακλήθηκε άμεσα από την κυβέρνηση της χώρας, που προφανώς είχε άλλη γνώμη.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκίντο Μάντεγκα, ο οποίος της επεσήμανε ότι η Βραζιλία υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα, και αν θα ήταν εφικτή η επανάληψη της ψηφοφορίας, η Βραζιλία θα υποστήριζε το πρόγραμμα. “Είναι ιδιαιτέρως ατυχές ότι έγινε υπό αυτές τις περιστάσεις, αλλά είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που η θέση της Βραζιλίας θα μπορούσε να αποκατασταθεί και διευκρινιστεί στο ανώτατο επίπεδο", σημείωσε.

Πάντως, η εφημερίδα New York Times σε άρθρο της επικρότησε την ενέργεια του Μπατίστα, σχολιάζοντας πως αυτή “έσπασε” την ένοχη σιωπή που επικρατεί για τις αστοχίες του ελληνικού προγράμματος και εκφράζοντας την ελπίδα με την αφορμή αυτή να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος για τη διάσωση της Ελλάδας. Αλλά όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη αφορμή τελικά δε θα σταθεί αρκετή για να πραγματοποιηθεί η ελπίδα αυτή...