Σε νέες πολιτικές “φουρτούνες” μπαίνει η Πορτογαλία

Ένα μήνα μετά την πολιτική κρίση στην Πορτογαλία, που κλόνισε τον κυβερνητικό συνασπισμό και λίγο έλειψε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, μία ακόμα παραίτηση ανώτατου στελέχους έρχεται να αναστατώσει και πάλι την κυβέρνηση Κοέλιο.

Αυτή τη φορά είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, Ζοακίμ Παΐς Ζόρζε, που υπέβαλε την παραίτησή του, υπό το βάρος των υποψιών για εμπλοκή του σε μία παλαιότερη υπόθεση που αφορούσε συμβόλαια "swaps", τα οποία υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν την χώρα να μειώσει το ύψος του δημοσίου χρέους της, αρκετά χρόνια πριν αναγκαστεί να προσφύγει στον διεθνή δανεισμό.

Υποστηρίζοντας ότι συκοφαντείται, ο Ζουακίμ Παΐς Ζόρζι ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του πως εγκαταλείπει τα καθήκοντά του ώστε “οι υπόνοιες γύρω από την επαγγελματική μου σταδιοδρομία να μη χρησιμοποιηθούν εναντίον της κυβέρνησης”.

Ο Παΐς Ζόρζε κατά το διάστημα 1990-2009 ήταν διευθυντικό στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας Citibank στην Πορτογαλία. Υπό την ιδιότητά του αυτή, σύμφωνα με αποκαλύψεις του εβδομαδιαίου περιοδικού Visão, είχε συμμετάσχει το 2005 στις διαβουλεύσεις με στελέχη της τότε σοσιαλιστικής κυβέρνησης, στα οποία πρότεινε συμβόλαια swaps που θα επέτρεπαν στο κράτος να εμφανίσει στους ισολογισμούς του ένα έλλειμμα μειωμένο κατά 370 εκατ. ευρώ το 2005 και κατά 450 εκατ. ευρώ το 2006.
Η τράπεζα Goldman Sachs είχε υπογράψει ανάλογα συμβόλαια στις αρχές του 2000 με την Ελλάδα, τα οποία τη βοήθησαν να παρουσιάσει μειωμένο έλλειμμα.

Ο Παΐς Ζόρζε αρχικά είχε αρνηθεί κάθε συμμετοχή του σε αυτές τις συζητήσεις και είχε δηλώσει πως ουδεμία ευθύνη έφερε στη σύνταξη αυτών των συμβολαίων, τα οποία άλλωστε είχε αρνηθεί και η σοσιαλιστική κυβέρνηση, όμως το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sic Noticias πρόσφατα αποκάλυψε την ύπαρξη μίας γραπτής πρότασης της Citibank προς την Πορτογαλική Υπηρεσία Εξυπηρέτησης του Χρέους, βάσει της οποίας ο Παΐς Ζόρζε εμφανιζόταν ως ο κύριος διαπραγματευτής.

Η αριστερή αντιπολίτευση δεν έχασε φυσικά την ευκαιρία να επωφεληθεί από το νέο σκάνδαλο, αξιώνοντας όχι μόνον την παραίτηση του Παΐς Ζόρζε, αλλά και σύσσωμης της κυβερνητικής συμμαχίας.