Στη δίνη της κυβερνητικής κρίσης η Πορτογαλία

Η δεύτερη αναπάντεχη παραίτηση υπουργού μέσα σε δύο ημέρες στην Πορτογαλία σηματοδοτεί το μέγεθος της πολιτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, εν μέσω της εφαρμογής των πολιτικών σκληρής λιτότητας που της επιβάλλονται από την τρόικα.

Μετά τον υπουργό Οικονομικών Βιτόρ Γκασπάρ, σήμερα την “αμετάκλητη”, όπως ξεκαθάρισε, παραίτησή του υπέβαλε και ο υπουργός Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο να επιλέξει ως αντικαταστάτη στο υπουργείο Οικονομικών την Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

“Ο πρωθυπουργός επέλεξε να συνεχίσει την χαραγμένη οδό στο υπουργείο Οικονομικών. Σέβομαι την εκλογή αυτή, όμως διαφωνώ”, σημειώνει στην επιστολή παραίτησής του ο Πόρτας, προσθέτοντας: “Επεσήμανα την άποψή μου στον πρωθυπουργό, ο οποίος ωστόσο επέμεινε στην επιλογή του. Κατά συνέπεια, η παραμονή μου στην κυβέρνηση θα ισοδυναμούσε με υποκρισία. Αυτό δε θα ήταν πολιτικά βιώσιμο, αλλά ούτε και επιθυμητό”.

Ο Πόρτας είχε πάντως εκφράσει και στο παρελθόν διαφωνίες για την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε η κυβέρνηση και είχε απειλήσει μάλιστα να διαλύσει την συμμαχία σε περίπτωση που ετίθετο σε εφαρμογή το σχέδιο για αύξηση της φορολογίας των συνταξιούχων.

"Εγώ δεν παραιτούμαι"

Ωστόσο, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Πόρτας. "Θα ήταν βιαστικό να κάνω αποδεκτή αυτήν την παραίτηση" μπροστά "στην απειλή της πολιτικής αποσταθεροποίησης που αυτή θα προκαλούσε", τόνισε ο Κοέλιο σε διάγγελμά του προς το έθνος.

"Εγώ δεν παραιτούμαι. Δε θα εγκαταλείψω τη χώρα. Θα εργαστώ στην υπηρεσία της χώρας μου με την ίδια προσήλωση", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τη στιγμή που η πιθανότητα να προκηρύξει ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα πρόωρες εκλογές έχει γίνει ακόμη πιο ορατή.

Η αποδοχή της παραίτησης του Πόρτας "θα ισοδυναμούσε με σάρωμα θυσιών δύο ετών", υπογράμμισε ο Πάσος Κοέλιο, που δήλωσε έκπληκτος από την κίνηση του Πόρτας.