Να γιατί χρεοκόπησε το Ντιτρόιτ

Από επίκεντρο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, από πανίσχυρη Motown, το Ντιτρόιτ με το πέρασμα των χρόνων παρήκμασε, και σήμερα είναι πλέον μία χρεοκοπημένη πόλη, και μάλιστα η μεγαλύτερη χρεοκοπημένη πόλη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Πώς έγινε αυτό; Σίγουρα όχι από τη μία στιγμή στην άλλη.

Σε μία έκθεσή της σχετικά με την πόλη του Ντιτρόιτ, η Μισέλ Μέγιερ της Bank of America Merrill Lynch εξηγεί τι συνέβη: “Το κλίμα άρχισε να αλλάζει στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν να χάνουν έδαφος από τις ιαπωνικές. Οι GM, Chrysler και Ford άργησαν να προσαρμοστούν στις τεχνολογικές αλλαγές και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για μικρότερα και πιο οικονομικά οχήματα”.

Καθώς λοιπόν η αυτοκινητοβιομηχανία έχασε έδαφος, αυξήθηκε η ανεργία στην πόλη και αρκετοί αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η τοπική οικονομία, την ίδια στιγμή που τα έξοδα του Δήμου παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα.

Στην έκθεση της Μέγιερ, όπως επισημαίνει το Business Insider, υπάρχει ένα γράφημα που δείχνει τη σταδιακή μείωση του ποσοστού του αμερικανικού ΑΕΠ που αντιστοιχούσε στην αυτοκινητοβιομηχανία, από το 4,5% στα τέλη της δεκαετίας του 1960, σε μόλις 2,8% σήμερα, την ίδια στιγμή που οι συνολικές πωλήσεις των GM, Chrysler και Ford στις ΗΠΑ έχουν καταρρεύσει από το 75% του συνόλου των πωλήσεων στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στο 45%.