Πτώχευσε το Ντιτρόιτ

Το Ντιτρόιτ, η πόλη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην πολιτεία του Μίσιγκαν, έγινε σήμερα ο μεγαλύτερος δήμος των ΗΠΑ που έχει ποτέ κηρύξει πτώχευση, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα τα οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το άλλοτε κόσμημα της βιομηχανίας έχασε το μισό πληθυσμό του μέσα σε διάστημα 60 ετών. Σταδιακά, οι μεγάλοι όμιλοι εγκατέλειψαν την πόλη, επιφέροντας σκληρό πλήγμα στην οικονομία της.

Ο διορισμένος από το κράτος δήμαρχος έκτακτης ανάγκης , Κέβιν Ορ,  ζήτησε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο  να θέσει την πόλη σε καθεστώς πτώχευσης.

Εάν εγκριθεί, θα έχουν τη δυνατότητα να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της πόλης για την ικανοποίηση των πιστωτών και των συντάξεων.

Το Ντιτρόιτ σταμάτησε τις  πληρωμές των ακάλυπτων χρεών  τον περασμένο μήνα , ώστε να μπορεσει να συνεχίσει η λειτουργία της πόλης όσο ο Ορ διαπραγματευόταν με τους πιστωτές. 

Ο δήμαρχος έκτακτης ανάγκης πρότεινε μια συμφωνία στην οποία οι πιστωτές θα δεχθουν  10 σεντς για κάθε  δολάριο  που τους οφείλει η πόλη.