Αισιόδοξος για την πορεία της Ευρωζώνης ο Γκάιτνερ

Την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη έχει ακολουθήσει “μία πιο πολλά υποσχόμενη οδό” για την επίλυση της κρίσης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, σχολιάζοντας τη χθεσινή ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, ESM.

Σε δηλώσεις του από το Νέο Δελχί, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο κ. Γκάιτνερ δεν παρέλειψε να επαινέσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Ισπανία και η Ιταλία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, λέγοντας πως “πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν δρομολογηθεί στην Ισπανία και την Ιταλία, σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για μία καλύτερη ανάπτυξη.”

Ακόμα, λίγες μέρες προτού μεταβεί στο Τόκιο για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, δήλωσε πως θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και αναμένει να δει “προς τα πού θα κατευθυνθούν στη συνέχεια.”

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις προκλήσεις με τις οποίες ενδέχεται να έρθει εκ νέου αντιμέτωπη η αμερικανική οικονομία, δήλωσε “σχετικώς πεπεισμένος” πως η Ουάσιγκτον μπορεί να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις, που βρίσκονται ενώπιόν της καθώς η οικονομία των ΗΠΑ ενδέχεται να βυθιστεί εκ νέου σε ύφεση λόγω των σημαντικών αυξήσεων στους φόρους και την περικοπή δαπανών.

“Τώρα αρχίζουμε να προσεγγίζουμε την πλήρη δυνατότητά μας, αλλά εάν κοιτάξετε καλά αυτούς τους παράγοντες, τότε τα πράγματα είναι λιγότερο ενθαρρυντικά απ' όσο θα νόμιζε κανείς. Τώρα είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση απ' ό,τι ισχύει για οποιαδήποτε μεγάλη ανεπτυγμένη χώρα”, πρόσθεσε ο Γκάιτνερ.