Υπέρ του φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών η Ελλάδα

Επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα φορολογίας και τελωνείων, Algirdas Semeta, σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία ενός εναρμονισμένου συστήματος Φόρου επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Σε αυτήν γίνετια σαφές ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του φόρου.

Όπως αναφέρει: “Στις συνεδριάσεις του ECOFIN, στις 22 Ιουνίου του 2012 και στις 10 Ιουλίου 2012, προέκυψε το συμπέρασμα ότι η πρόταση της Κομισιόν, στις 28 Σεπτεμβρίου 2011, για μια οδηγία για κοινό σύστημα Φόρου επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών δεν απολαμβάνει την απαραίτητη στήριξη των κρατών μελών και είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ομόφωνη έγκριση από την Ένωση ως Σύνολο, εντός μιας εύλογης χρονικής περιόδου.
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού,( που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 28-29 Ιουνίου του 2012, μέσω του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, για την ενδυνάμωση της συνεργασίας έως τον Δεκέμβριο του 2012), η κυβέρνησή μας επιθυμεί να προχωρήσει περαιτέρω το ζήτημα αυτό και ως εκ τούτου να υποστηρίξει την εναρμονισμένη εφαρμογή του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών μέσω ενισχυμένης συνεργασίας, που θα βασίζεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για μια Οδηγία του Συμβουλίου, για ένα κοινό σύστημα Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.
Όμως, υπάρχει αναγκαιότητα για μια αξιολόγηση του αντίκτυπου που θα έχει, η οποία θα εξετάζει ενδεχόμενες οικονομικές συνέπειες που συνδέονται με την εισαγωγή Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας. Φοροαποφυγή, στρεβλώσεις και μεταφορά σε άλλες χώρες, πρέπει να αποφευχθούν.
 
Η κυβέρνησή μας επιθυμεί να συμμετάσχει στην αναπτυξιακή διαδικασία και να εργαστεί για μια βιώσιμη λύση”.