Η λιτότητα ωθεί τους Πορτογάλους προς τα… αριστερά

Οι δύσκολες θυσίες που έχουν απαιτηθεί από τους Πορτογάλους στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας που επιβάλλονται από την τρόικα φαίνεται πως... βλάπτουν σοβαρά την κυβέρνηση, καθώς μία νέα δημοσκόπηση δείχνει μία απότομη μετατόπιση της κοινής γνώμης προς τα αριστερά, με την άκρα αριστερά μάλιστα να συναγωνίζεται σε ποσοστό προτίμησης και το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Αναλυτικότερα, η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Pitagorica δίνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), τον κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, ποσοστό 32,7%, έναντι 25,4% του κυβερνώντος κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD). Παράλληλα, το μικρό συντηρητικό κόμμα CDS-PP, εταίρος του PSD στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, συγκεντρώνει μόνο το 9,5% των προτιμήσεων, ενώ η άκρα αριστερά (Μπλοκ της Αριστεράς και Κομμουνιστικό Κόμμα) καταγράφει σαφή άνοδο και συγκεντρώνει ποσοστό 22%.

Βυθισμένη στην κρίση, η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να ζητήσει έκτακτη βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, κάτι που είχε επιταχύνει την πτώση της και είχε επιφέρει πρόωρες εκλογές, τις οποίες είχε κερδίσει εύκολα η δεξιά με 38,7% των ψήφων, έναντι 28,1% των σοσιαλιστών. Το PSD είχε τότε συμμαχήσει με το CDS-PP, κερδίζοντας έτσι την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας, που όμως βύθισαν τη χώρα στην ύφεση και, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, η οικονομία θα οπισθοχωρήσει φέτος 2,3% και η ανεργία θα φτάσει το ποσοστό ρεκόρ του 18,2%.