Ντάισελμπλουμ: Οι κυπριακές τράπεζες “πληρώνουν” το ελληνικό PSI

Πιστός στη συνταγή του μοντέλου της Κύπρου εμφανίστηκε και ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup υπεραμύνθηκε της άποψης ότι οι επενδυτές πρέπει να "πληρώνουν" τα ρίσκα και τις αποφάσεις που παίρνουν τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η δήλωσή του αναφορικά με τις κυπριακές τράπεζες ήταν χαρακτηριστική: "Το ελληνικό PSI έπληξε τις κυπριακές τράπεζες καθώς εκείνες είχαν προβεί σε "κακά στοιχήματα" στην Ελλάδα".

Εντούτοις, παραδέχτηκε ότι μετά το «πάθημα» της Κύπρου, ο κίνδυνος για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εντάθηκε.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε το πακέτο διάσωσης της Κύπρου ως την καλύτερη δυνατή επιλογή για τη Λευκωσία, ενώ ανακοίνωσε πως η πρώτη δόση του δανείου από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκταμιευθεί εντός του μηνός Μαΐου.

Νωρίτερα την Τρίτη, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο οικονομικού συνεδρίου στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Eurogroup ζήτησε από τις κυβερνήσεις να μην ξεχνούν τις δεσμεύσεις τους για δημοσιονομική εξυγίανση.

"Δεν μπορούμε να δαπανούμε και να δανειζόμαστε, ελπίζοντας στην... Ανάσταση", δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

"Όσοι επωφελήθηκαν από την ανάληψη κινδύνων από τις τράπεζες, πρέπει να αναλάβουν και το κόστος αυτών των κινδύνων", τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, πάντως, επανέλαβε ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ πρέπει να είναι διασφαλισμένες. Παράλληλα, ζήτησε σχεδιασμό και εφαρμογή κοινών ρυθμίσεων για τις προβληματικές τράπεζες.