Με 29 ψήφους υπέρ και 27 κατά πέρασε το κυπριακό μνημόνιο

Με 29 ψήφους υπέρ και 27 κατά πέρασε τελικά από την κυπριακή Βουλή το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση με την τρόικα, όπως άλλωστε αναμενόταν, δεδομένων και των συσχετισμών δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων.

Οι 29 θετικές ψήφοι εξασφαλίστηκαν από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, ενώ κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Ήδη από νωρίς το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κάλεσε τη Βουλή να λάβει "μια πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση" και να κυρώσει τη Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο, τονίζοντας ότι τα πράγματα θα είναι "πάρα πολύ δύσκολα". Προειδοποίησε ότι χωρίς το πρόγραμμα η Κύπρος θα οδηγηθεί σε πλήρη οικονομική κατάρρευση, ενώ οι συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη θα είναι "δραματικές".

Μιλώντας σε κοινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Εξωτερικών, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κύπρος θα ήθελε περισσότερα από τα 10 δις στα οποία ανέρχεται το ύψος του δανείου, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μια πιο διαχειρίσιμη κατάσταση σήμερα, ωστόσο θα δημιουργούσε περισσότερο χρέος για τις μελλοντικές γενιές. Είπε, επίσης, ότι το Μνημόνιο θα μπορούσε να ήταν καλύτερο αν δεν καθυστερούσε η διαπραγμάτευση.

Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, που μίλησε για "οικονομικά ανομήματα που φθάνουν τα οικονομικά ανοσιουργήματα της προηγουμένης κυβέρνησης", ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει λύση και εκτός ευρώ και προειδοποίησε ότι με την ψήφιση του μνημονίου "θα υπάρξουν αυτοκτονίες και υπεύθυνοι θα είμαστε εμείς".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, κάλεσε σε έντονο ύφος όσους αντιτίθενται στο μνημόνιο να αναλογιστούν τι έκαναν τόσα χρόνια, ενώ σχολίασε απευθυνόμενος σε αυτούς ότι "δε θα έχετε δικαίωμα στον αγώνα του λαού για να βγει από το μνημόνιο". "Βρισκόμαστε σε αυτό το κατάντημα διότι δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ορθολογιστικά τις πραγματικότητες και διότι διαχρονικά προτιμούσαμε τις εύκολες λύσεις που ικανοποιούσαν πρόσκαιρα στο συναίσθημα του λαού", ανέφερε ακόμα ο κ. Συλλούρης.

Επικριτικός ήταν αντίθετα προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, κατηγορώντας την ότι παραδόθηκε στους εκβιασμούς της τρόικας και του Eurogroup, ενώ υπογράμμισε πως όλα όσα επιβάλλονται στην Κύπρο δεν είναι αλληλεγγύη, αλλά "βαρβαρότητα και αποικιακή επιβολή".

Για σκληρό δίλημμα έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Κάρογιαν, που παραδέχθηκε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι άδικη, παράλογη, σκληρή και βίαιη, όμως ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. "Αν υπήρχε οποιαδήποτε άλλη ρεαλιστική επιλογή, σίγουρα άλλη θα ήταν η απόφαση μας. Δυστυχώς, δεν έχουμε άλλη επιλογή", ξεκαθάρισε.

Το λόγο πήρε τελευταίος πριν την ψηφοφορία ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η σημερινή μέρα "δεν είναι το τέλος του δρόμου" και διερωτήθηκε αν αξίζουν τον κόπο οι δυσβάσταχτες θυσίες στις οποίες θα αναγκαστεί ο κυπριακός λαός λόγω του μνημονίου. Εκτίμησε ακόμα πως η εξάρτηση που θα δημιουργήσει η οικονομική υποδούλωση της Κύπρου στην τρόικα μέσω του μνημονίου θα καταργήσει το δικαίωμα της χώρας να αποφασίζει για το μέλλον της και τον φυσικό πλούτο της.