Χαμηλώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το Δουβλίνο

Προς τα κάτω αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξή της κατά την επόμενη τριετία η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, καθώς η εντεινόμενη ύφεση στην υπόλοιπη Ευρώπη επιβραδύνει την ανάκαμψή της μέσω των εξαγωγών, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Η οικονομία της χώρας προβλέπεται να ενισχυθεί για τρίτη διαδοχική χρονιά, αλλά με ρυθμό 1,3% έναντι 1,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του Δεκεμβρίου. Την ίδια περίοδο το περασμένο έτος, τα ευνοϊκότερα σενάρια που είχε υπολογίσει υπουργείο Οικονομικών για το 2013 προέβλεπαν άνοδο του ΑΕΠ έως και 2,2%.

Η Ιρλανδία, η οποία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη χώρα η οποία έχει δεχθεί δανειακή βοήθεια και θα εξέλθει από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, προβλέπει ανάπτυξη 2,4% για το 2014 και 2,8% το 2015, εκτιμήσεις αισθητά πιο συγκρατημένες από τις προηγούμενες.

“Στα θετικά στοιχεία, η εγχώρια ζήτηση έχει αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω με βάση τα στοιχεία, οδηγώντας προς μία ελαφρώς θετικότερη αναθεώρηση της πορείας της αναθέρμανσης της απασχόλησης μέσα στο 2013”, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.