S&P: Χωρίς αντίκτυπο στην αξιολόγηση της Ιταλίας ο σχηματισμός κυβέρνησης

Ο σχηματισμός της τρικομματικής κυβέρνησης στην Ιταλία δεν πρόκειται να έχει άμεσο αντίκτυπο στο αξιόχρεο της χώρας, που σήμερα είναι διαμορφωμένο στο ΒΒΒ+ με αρνητική προοπτική, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s.

Αιτιολογώντας την εκτίμησή αυτή, οι αναλυτές του οίκου εξηγούν ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η κυβέρνηση συνεργασίας θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη.

“Τα πρώτα σχόλια του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα υποδεικνύουν μία πρόθεση να επιβραδυνθεί μεν, αλλά να μη σταματήσει πλήρως, η διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης”, παρατηρεί στην ανακοίνωσή του ο Standard & Poor’s, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, σήμερα.

Οι αναλυτές του οίκου διακρίνουν ακόμα “έναν σημαντικό κίνδυνο να μην επανεκκινήσει η ιταλική οικονομία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και να συνεχίσει να συρρικνούται”. Η αδυναμία της οικονομίας βαρύνει επίσης και στην ποιότητα των τραπεζικών πιστώσεων, πράγμα που θα επηρέαζε αρνητικά τους κύριους εργοδότες της χώρας, σχολιάζουν.