Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έλαβε ο Λέτα

Η κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα έλαβε απόψε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της χώρας.

Από τους 606 βουλευτές που ήταν παρόντες, οι 453 έδωσαν το "πράσινο φως" στην κυβέρνηση Λέτα ενώ οι 153 την καταψήφισαν, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Σώματος, Λάουρα Μπολντρίνι.

Η σημερινή ψηφοφορία ήταν το πρώτο βήμα πριν από την έγκριση της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας και από τη Γερουσία, σε μια παρόμοια διαδικασία που θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη.

Νωρίτερα, ο Λέτα ανακοίνωσε ενώπιον της Βουλής φοροαπαλλαγές και μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας , κάνοντας λόγο περί αυξανόμενης απόγνωσης και θυμού που προκαλεί η οικονομική κρίση — “όπως αποδεικνύει και το τρομερό χθεσινό συμβάν”, η επίθεση ενός ενόπλου έξω από την έδρα της κυβέρνησης.

Υποσχόμενος μέτρα υπέρ της ανάκαμψης της οικονομίας, ο κεντροαριστερός επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού διευκρίνισε ότι σχεδιάζει να “παγώσει” προσωρινά την καταβολή του φόρου ακινήτων για όσους διαθέτουν μόνον πρώτη κατοικία, που προβλεπόταν να καταβληθεί τον Ιούνιο. Στόχος του, είπε, είναι “να βρεθούν λύσεις που θα ευνοήσουν κυρίως τις λιγότερο εύπορες οικογένειες”.

Ακόμα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) από 21% σε 22% τον Ιούλιο, όπως είχε αποφασίσει η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι.

Η κυβέρνηση Λέτα δεσμεύεται επίσης να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προωθήσει την αύξηση των τραπεζικών δανείων, να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου και να επεκτείνει και την δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων έργου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Ο Λέτα είπε ακόμα ότι όσοι βουλευτές υπουργοποιήθηκαν θα λαμβάνουν στο εξής μόνον τον μισθό του βουλευτή του ή γερουσιαστή και ουδεμία απολαβή για το υπουργικό τους αξίωμα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ακόμα να βρει μια λύση για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανεργίας, μια λύση στο πρόβλημα όσων παραιτήθηκαν από την δουλειά τους με εθελούσια έξοδο και δεν μπορούν να βγουν σε σύνταξη λόγω της αύξησης του ορίου ηλικίας στο μεταξύ, καθώς και να εργαστεί για την μόνιμη πρόσληψη έκτακτων υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης.