ΔΝΤ: Η Σλοβενία μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της

Η Σλοβενία μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος ερευνών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Γιοργκ Ντεκρέσιν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον, παρουσιάζοντας, μαζί με άλλα στελέχη του ΔΝΤ, την έκθεση του οργανισμού για την παγκόσμια οικονομική προοπτική.

Τα προβλήματα της Σλοβενίας μπορούν να επιλυθούν πιο εύκολα σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, διότι- όπως είπε - η σχέση χρέους προς το ΑΕΠ είναι σχετικά χαμηλή. Όμως, υπογράμμισε, τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Παρά το γεγονός ότι στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομική προοπτική υπήρξε αλλαγή στην εκτίμηση για την σλοβενική οικονομία (συρρίκνωση 2% του ΑΕΠ το 2013 από 0,5% που είχε αρχικά ανακοινωθεί), ο κ. Ντεκρέσιν προειδοποίησε ότι τα σλοβενικά προβλήματα δεν είναι είναι λόγος συναγερμού, επειδή το έλλειμμα και το χρέος της χώρας είναι σχετικά χαμηλά, όπως εξήγησε.

Το δημόσιο χρέος της Σλοβενίας διαμορφώνεται περίπου στο 55% του ΑΕΠ, ενώ σε ορισμένες άλλες χώρες της ευρωζώνης "αγγίζει" το 80% ή και το 90%, πρόσθεσε ο κ. Ντεκρέσιν.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα μπορούν να επιλυθούν με τη στήριξη του κράτους, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης (των τραπεζών). Τότε η χώρα θα προχωρήσει μπροστά, αλλά είναι σημαντικό αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν άμεσα και αποτελεσματικά, ανέφερε χαρακτηριστικά.