Στη δίνη τραπεζικών προβλημάτων η Σλοβενία

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά των πρώτων "τοξικών"  τίτλων του σλοβένικου τραπεζικού συστήματος στην Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού των Τραπεζών (BACM) ή "κακή τράπεζα", όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ούρος Τσάφερ.

Ο κ. Τσάφερ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, έπειτα από τη δημοσιοποίηση έκθεσης του ΟΟΣΑ, στην οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η "κακή τράπεζα" θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τον Σεπτέμβριο, έπειτα από τις τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο που κρίθηκαν αναγκαίες από την κυβέρνηση. Όμως, ο κ. Τσάφερ τόνισε ότι η διαδικασία διήρκεσε αρκετό διάστημα και σημείωσε ότι "ήρθε η ώρα για δράση".

Η αναπληρώτρια διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας (Banka Slovenije) Μέιρα Φέστιτς δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα επεξεργάστηκε ορισμένα σενάρια για την αξιολόγηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη μεταφορά τους στην "κακή τράπεζα" το προηγούμενο έτος. Αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι να ξεκαθαριστεί πιο σενάριο είναι αυτό που θα επιλεγεί, με βάση το κριτήριο της ελάχιστης επιβάρυνσης των δημόσιων οικονομικών.

Η "κακή τράπεζα" θα αναλάβει το μεγαλύτερο μερίδιο των επισφαλών δανείων, με στόχο να εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα και να αυξήσει την κεφαλαιακή επάρκεια των προβληματικών τραπεζών, στα επίπεδα που ορίζει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.