Νέο CD με φοροφυγάδες εξασφάλισαν οι αρχές γερμανικού κρατιδίου

Οι αρχές στο ομόσπονδο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο της Γερμανίας, όπου κυβερνούν το αντιπολιτευόμενο σε ομοσπονδιακό επίπεδο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και οι Πράσινοι, ανακοίνωσαν σήμερα ότι αγόρασαν ένα CD με δεδομένα που αφορούν σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην είσπραξη διαφυγόντων φορολογικών εσόδων ύψους σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος πούλησε στις αρχές του κρατιδίου τις πληροφορίες αυτές, αλλά στο παρελθόν άνθρωποι που παρέμειναν ανώνυμοι είχαν δώσει παρόμοιας φύσης στοιχεία σε γερμανικά κρατίδια, περιλαμβανομένου και αυτού της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Τα δεδομένα αυτά “είναι αυθεντικά κι εξαιρετικής ποιότητας”, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Κάρστεν Κιλ, προσθέτοντας ότι υπήρχαν 40.000 σετ δεδομένων, τα οποία το κρατίδιό του αγόρασε έναντι τιμήματος 4 εκατ. ευρώ.

“Αναμένουμε οι πληροφορίες αυτές να οδηγήσουν στην εισφορά φορολογικών εσόδων περίπου 500 εκατ. ευρώ σε εθνικό επίπεδο”, εκτίμησε ο Κιλ, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με ερευνητές.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, τα στοιχεία αφορούν Γερμανούς φορολογούμενους με λογαριασμό στην Ελβετία και ο αριθμός τους ξεπερνά τους 10.000 πελάτες τραπεζών.