Οι Κύπριοι στις τράπεζες: Με αγωνία αλλά χωρίς παρατράγουδα

Χωρίς σοβαρά “παρατράγουδα” άνοιξαν σήμερα οι τράπεζες στην Κύπρο, μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες που παρέμειναν κλειστές και παρά τους φόβους που εκφράστηκαν για εκτεταμένο χάος.

Μεγάλες ήταν ωστόσο οι ουρές που σχηματίστηκαν από νωρίς στις τράπεζες, γεμάτες από πολίτες που έσπευδαν να κάνουν ανάληψη, έστω και με το όριο των 300 ευρώ, αλλά και τους άλλους ασφυκτικούς περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί. Πολλοί μάλιστα από τους Κύπριους που βρέθηκαν στην ουρά ήταν ηλικιωμένοι που δεν ήταν εξοικειωμένοι με τα ΑΤΜ και δεν είχαν κάρτα αυτόματης ανάληψης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν εδώ και δύο εβδομάδες να “τραβήξουν” κανένα ποσό από το λογαριασμό τους.

Πρόβλημα παρατηρήθηκε μόνο στο λογισμικό της Λαϊκής, με αποτέλεσμα το κεντρικό κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στην Λεμεσό να ανοίξει στις 12:25 αντί στις 12:00, κάτω από ειδικά μέτρα ασφαλείας, αλλά μέσα σε τάξη και ομαλότητα.

Αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις ήρθαν όμως και δεκάδες Κύπριοι επιχειρηματίες που επιχείρησαν να καταθέσουν επιταγές. Οι επιταγές βάσει του διατάγματος δεν είναι άμεσα εισπράξιμες, αλλά θα πιστώνονται σε βάθος περίπου δύο εβδομάδων στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ωστόσο, κάτοχοι επιταγών έκδοσης της Λαϊκής Τράπεζας που επιχείρησαν να καταθέσουν τις επιταγές στην Τράπεζα Κύπρου ενημερώθηκαν πως η Τράπεζα Κύπρου, βάσει εντολών της Κεντρικής Τράπεζας, θα δέχεται μόνον δικές της επιταγές.

Έτσι, ο επιχειρηματίας που έχει επιταγή της Λαϊκής θα πρέπει να ανοίξει - εάν δεν έχει- λογαριασμό στην Λαϊκή για να εισπράξει μετά από 10 ημέρες το ποσό της επιταγής. Ομοίως επιχειρηματίας που έχει επιταγή της Τράπεζας Κύπρου θα πρέπει να ανοίξει λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου για να πιστωθεί το ποσό στον λογαριασμό του.

Πάντως, παρά τα όποια προβλήματα, οι δυσμενείς προβλέψεις για “χάος” και εκτεταμένο bank run δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς επικράτησε η τάξη και δεν υπήρξαν ακραία φαινόμενα. Αυτό επιβεβαίωσε και η Τράπεζα Κύπρου, που ανακοίνωσε πως οι συναλλαγές σήμερα εξελίχθηκαν κανονικά, χωρίς προβλήματα.

Τη στάση αυτή των πολιτών επικρότησε άλλωστε και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, που ευχαρίστησε τους Κύπριους μέσω Twitter. “Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες για την συνετή στάση που τηρούν σήμερα προσερχόμενοι στις τράπεζες, στηρίζομαι στην ωριμότητα των Κυπρίων", ανέφερε στο tweet του ο κ. Αναστασιάδης.