Μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία φτωχότερες από την Ελλάδα στην ΕΕ

Την ανησυχητική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία επιβεβαιώνει μία ακόμα έρευνα, αυτή τη φορά προερχόμενη από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW), η οποία καταδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη φτωχότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μόνες τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να βρίσκονται πιο χαμηλά.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, η έρευνα του IW βασίζεται σε τέσσερις κύριους δείκτες: Τη σχετική εισοδηματική φτώχεια, η οποία πλήττει όσους διαθέτουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου όρου της χώρας στην οποία ζουν, την υποκειμενική εισοδηματική φτώχεια, που βασίζεται στην ατομική εκτίμηση, τον λεγόμενο παράγοντα της στέρησης (χαμηλό επίπεδο διαβίωσης) και τέλος την οικονομική στενότητα, η οποία δείχνει το βαθμό επάρκειας του εισοδήματος ενός νοικοκυριού.

Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται, όπως ήταν αναμενόμενο, οι σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), καθώς και το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Αυστρία, ενώ η Γερμανία κατατάσσεται έβδομη. Στον αντίποδα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση, πάνω από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και κάτω από χώρες όπως η Λετονία και η Εσθονία.