Πισσαρίδης: Πρέπει να σκεφτούμε αν είναι καλύτερα με ή χωρίς το ευρώ

Το ενδεχόμενο να επανεξετάσει η κυπριακή κυβέρνηση σε δύο ή τρία χρόνια το κατά πόσον εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου η παραμονή της στο ευρώ επεσήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη, ο κ. Πισσαρίδης ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δε θα ήταν συμφέρον να συμβεί σήμερα, καθώς θα έπιανε απροετοίμαστη την Κύπρο, όμως όταν η Κύπρος συνηθίσει τον νέο τύπο οικονομίας που της επιβάλλεται, σε δύο ή τρία χρόνια, “θα πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά το μέλλον της χώρας και το πού αυτό είναι καλύτερο, με την Ευρωζώνη ή χωρίς αυτήν”.

Ο κ. Πισσαρίδης χαρακτήρισε “καταστροφικές” τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες της απόφασης του Eurogroup, αφενός επειδή αναγκάζει τους καταθέτες να σώσουν μία τράπεζα, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη τους, και αφετέρου επειδή αναγκάζει το ιδιαίτερα υψηλού μορφωτικού επιπέδου εργατικό δυναμικό της Κύπρου να μείνει άνεργο ή να μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Αναφερόμενος μάλιστα στο Eurogroup, σχολίασε πως η συμπεριφορά του δεν πείθει ότι πρόκειται για μία ομάδα ανθρώπων που θέλει να κάνει το καλύτερο δυνατό για την ήπειρο και το νόμισμά της, αλλά θυμίζει περισσότερο ανθρώπους που ενοχλούνται από τη συμπεριφορά ενός παιδιού και το τιμωρούν.