“Κρίνεται η τύχη της Κύπρου στο ευρώ”

Σήμερα κρίνεται η τύχη της Κύπρου κατά πόσον θα παραμείνει στο ευρώ ή όχι, φέρεται να δήλωσε ενώπιον της κλειστής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

Όπως μεταδίδει το κυπριακό stockwatch απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων βουλευτών για το ενδεχόμενο επαναφοράς τους κουρέματος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που διαρρέουν στη βουλή, ο κ. Δημητριάδης φέρεται να σημείωσε ότι το Eurogroup δεν επιθυμεί επαναφορά του κουρέματος αφού περιλαμβάνει ασφαλισμένους καταθέτες.

Η κρίσιμη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών άρχισε στις 9:00, η οποία θα εξετάσει τα εννιά κυβερνητικά νομοθετήματα που κατατέθηκαν ψες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πρόκειται για το νόμο για εξυγίανση πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων, το νόμο περί τραπεζιών εργασιών, του περί ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος, ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων (τροποποιητικός νόμος) του 2012, ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος και κανονισμοί του 2013, ο περί συνεργατικών εταιρειών, ο νόμος για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές καθώς και ο νόμος για την ίδρυση του εθνικού ταμείου αλληλεγγύης.

Η συνεδρία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών στην οποία συμμετέχουν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο υποδιοικητής Σπύρος Σταυρινάκης, η ηγεσία της Λαϊκής Τράπεζας και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών.

Ενδεχομένως η ολομέλεια της βουλής να διεξαχθεί το απόγευμα αντί το πρωί που ήταν προγραμματισμένη.