Με το “πιστόλι στον κρόταφο” η Κύπρος

Ένα βήμα από την χρεοκοπία βρίσκεται η Κύπρος μετά τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις, το τελεσίγραφο των Βρυξελλών, το 'όχι" των Ρώσων, τον πανικό στο νησί που στερεύει από μετρητά, αλλά και την αποκάλυψη ότι η Ελλάδα αρνήθηκε να επιστρέψει 2 δισ. ευρώ στη χώρα.

Η κατάσταση στην Κύπρο απέχει ελάχιστα από το να βρεθεί ολοκληρωτικά εκτός ελέγχου με την κυπριακή ηγεσία να επιχειρεί την επαναφορά του κουρέματος των καταθέσεων, να θέλει να διασπάσει την Λαϊκή Τράπεζα, ενώ είναι στη γωνία της Ευρώπης.

Χθες, Πέμπτη, αμέσως μετά την είδηση για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας,  εκατοντάδες εργαζόμενοι στην τράπεζα  συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι  περίπου 500 υπάλληλοι της Λαϊκής βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που παρατάχθηκαν έξω από το κτίριο της κυπριακής Βουλής όπου το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση για την έγκριση της δημιουργίας ταμείου Αλληλεγγύης.

Μικρή ομάδα ατόμων κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησε να εισέλθει από την κύρια είσοδο της Βουλής.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η απόφαση έχει ήδη ανακοινωθεί στους εργαζόμενους της τράπεζας.  Στο ρεπορτάζ του Ραδιοτηλεοπτικού Ιδρύματος Κύπρου γίνεται λόγος για 500 απολύσεις.

Τα νομοσχέδια

Στο μεταξύ κατατέθηκαν ήδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τρία από τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα συζητηθούν στην Ολομέλεια το πρωί της Παρασκευής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το ένα αφορά την ίδρυση εθνικού ταμείου αλληλεγγύης (ΕΤΑ), το δεύτερο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και το τρίτο την εξυγίανση των τραπεζών.

Για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του "δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος". Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρεία ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.

Για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία κρίθηκε επιβεβλημένη η κήρυξη προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Το τρίτο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών αφορά την αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας. Το νομοσχέδιο, μαζί με τα άλλα υποστηρικτικά σε αυτό, θα τεθεί προς ψήφιση το πρωί της Παρασκευής.

Περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών

Η Κύπρος θα θέσει περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων και στις αναλήψεις μετρητών. Συγκεκριμένα θα επιβληθούν:

- Απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας
- Υποχρεωτικός επαναπρογραμματισμός της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας
- Απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών
- Μετατροπή καταθέσεων που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/τρεχούμενους σε καταθέσεις προθεσμίας
- Απαγόρευση ή και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά
- Περιορισμός στη χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών
- Απαγόρευση ή και περιορισμός στην εξαργύρωση επιταγών
- Περιορισμός στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος
- Περιορισμό στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα
- Περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών
- Οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο ο υπουργός ή κατά περίπτωση ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας.

Πάντως εξαιρετικά σκληρή ήταν η στάση του Eurogroup απέναντι στην Κυπριακή πλευρά, όπως προκύπτει από την σχετική ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης έκανε μια πρώτη περιγραφή του εναλλακτικού κυπριακού σχεδίου, χωρίς όμως να πείσει τους συνομιλητές του, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος του Ταμείου Εθνικής Αλληλεγγύης.

Η συνολική λύση θα είναι σε κάθε περίπτωση μέσα στις παραμέτρους που έχουν προκαθοριστεί από το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, οι οποίες περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ, αλλά και το όριο των 10 δισ. ευρώ, στην παροχή οικονομικής βοήθειας. Μόνη διαφοροποίηση η σαφής πλέον απαίτηση να διαφυλαχθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση

"Το eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει με τις Κυπριακές αρχές μια νέα πρόταση την οποία αναμένουμε ότι οι κυπριακές αρχές θα παρουσιάσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα", αναφέρεται σε δήλωση του προέδρου του Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Oπως συμπληρώνει "το eurogroup μεταγενέστερα, στη βάση της ανάλυσης της τρόικα που πρέπει να γίνει, είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο θα σέβεται τις παραμέτρους που καθορίστηκαν νωρίτερα από το eurogroup. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να ξεκινήσουν την νομοθέτηση των στοιχείων αυτής της συμφωνίας.

Το eurogroup επιβεβαιώνει την σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να είναι έτοιμα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και είναι έτοιμα να εξασφαλίσουν την σταθερότητα της ευρωζώνης ως συνόλου".