“Η Κύπρος γύρισε 50 χρόνια πίσω και ίσως δεν ανακάμψει ποτέ”

Τη δική του, ζοφερή πρόβλεψη για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας - και το μέλλον της Ευρωζώνης γενικότερα -  δίνει ο αναλυτής της Societe Generale, Ciaran O'Hagan, ο οποίος κατηγορεί τις αγορές ότι αδιαφορούν και βλέπουν υπεροπτικά τις προσπάθειες της Μεγαλόνησου να βρει τρόπο να βγει από το αδιέξοδο.  

“Μέσα σε λίγες ημέρες, μια σύγχρονη, λειτουργική δυτική οικονομία μετατράπηκε σε μια οικονομία μετρητών, και δεν απέχει πολύ από μία ανταλλακτική οικονομία. Το χρήμα έχει συσσωρευτεί, τα  καταστήματα αρνούνται τις πιστωτικές κάρτες και η εμπορική πίστωση έχει σταματήσει”, λέει ο Ciaran O'Hagan, τονίζοντας ότι όλα μπορούν να αντιστραφούν γρήγορα, εάν βρισκόταν ένας συμβιβασμός έστω και τώρα.

Αυτό, που δεν πρόκειται ποτέ να αντιστραφεί τόσο εύκολα, είναι η απειλή των ελέγχων του κεφαλαίου σε μια υποτιθέμενη νομισματική ένωση”, γράφει ο αναλυτής.

Η Κύπρος μπορεί να αποφύγει ακόμα τα δρακόντεια μέτρα, εκτιμά ο O'Hagan, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. 

Αυτό. που προβληματίζει. είναι ότι, αν μπορούν (οι εταίροι) να στείλουν πίσω πενήντα χρόνια μια οικονομία σαν της Κύπρου, πλέον ξέρουμε ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλα κρατη-μέλη της Ευρωζώνης, και μάλιστα μέσα σε λίγες ημέρες. 

Η επόμενη κρίση (σίγουρα θα υπάρξουν περισσότερες) είναι πιθανό να χτυπήσει μια χώρα με μεγαλύτερη και λειτουργικότερη αγορά ομολόγων”, προειδοποιεί ο οικονομικός αναλυτής, καταλήγοντας ότι η Ευρωζώνη είναι ένα “ναυάγιο” , με ελάχιστες προοπτικές να ανακάμψει.