Bloomberg: Εξετάζουν αναδιάρθρωση για δύο κυπριακές τράπεζες

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης τόσο της Λαϊκής Τράπεζας, όσο και της τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με το Bloomberg κάτι που θα φέρει απώλειες 40% στους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, πιέζοντας την Κύπρο να συρρικνώσει το τραπεζικό της σύστημα ως προϋπόθεση για την χορήγηση βοήθειας, "αναβιώνουν" απαιτήσεις που την προηγούμενη εβδομάδα θεωρήθηκαν ακραίες, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.

Κατά τους τέσσερις αξιωματούχους, οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης εξετάζουν σχέδιο αναδιάρθρωσης των δυο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών και για πάγωμα των assets των μη εξασφαλισμένων καταθετών.

Η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου θα διαχωρίζονταν και θα δημιουργούνταν μια "κακή τράπεζα", σύμφωνα με τον έναν αξιωματούχο. Οι εγγυημένες καταθέσεις –κάτω των 100.000 ευρώ- θα μπουν σε μια "καλή τράπεζα" και δεν θα υποστούν απώλειες, ενώ οι μη εγγυημένες καταθέσεις θα μπουν στην "κακή τράπεζα" και θα παγώσουν μέχρι να μπορέσουν να πωληθούν στοιχεία ενεργητικού, σύμφωνα και με τους τέσσερις αξιωματούχους.

Οι ζημιές για τους μη εγγυημένους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των μη εγγυημένων καταθετών, θα μπορούσαν να αγγίξουν έως και το 40% σύμφωνα με το σχέδιο, τα οποίο έχει την στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.