Καταψηφίστηκε πανηγυρικά το “κούρεμα” στις καταθέσεις

Ούτε μία ψήφο υπέρ δεν απέσπασε το νομοσχέδιο για το “κούρεμα” καταθέσεων από το κυπριακό κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να καταψηφιστεί πανηγυρικά.

Αναλυτικότερα, ο νομοσχέδιο απέσπασε 36 ψήφους κατά, ενώ 19 βουλευτές απείχαν, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το news.gr. Τα σπουδαία μεταφέρονται στην πρωινή (09:00) σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές μετά το "όχι" της Βουλής.

Την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο ή να απόσχουν από την ψηφοφορία είχαν εκφράσει νωρίτερα όλοι οι βουλευτές που πήραν το λόγο, ακόμα και οι βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ότι “δεν θα γίνουμε πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών”, ενώ για προσπάθεια επιβολής μια νέας μορφής αποικιοκρατίας μίλησε ο βουλευτής των οικολόγων Γ.Περδίκης. Όπως είπε, αυτό που συνέβη με την απόφαση του Eurogroup ήταν μια απαράδεκτη και ατιμωτική απόφαση της ΕΕ και του ΔΝΤ που προσπάθησαν να στερήσουν από την Κύπρο μια από τις σημαντικότερες πηγές ανάπτυξης, που είναι οι ξένες επενδύσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, στην ομιλία του ανέφερε ότι οι εταίροι της Κύπρου μιλούσαν για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν το κυνηγητό των Ρώσων ολιγαρχών που δήθεν βρίσκονται μόνο στην Κύπρο.

Αποκάλυψε ότι στις επαφές με Γερμανούς βουλευτές, οι Κύπριοι βουλευτές δέχτηκαν προσβολές. Αν έχουν διαφορές οι Γερμανοί με τους Ρώσους, είπε, το γήπεδο της επίλυσης δεν είναι η Κύπρος και η διάλυση της οικονομίας της για να καταλήξει “αν αυτή είναι η Ευρώπη, εμείς δεν είμαστε σε αυτή την Ευρώπη”.

Πριν τη συνεδρίαση ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε την καγκελάριο, τονίζοντας ότι δεν περνάει από την κυπριακή Βουλή το κούρεμα των καταθέσεων. Η Άγκελα Μέρκελ ρώτησε τον κ. Αναστασιάδη αν υπάρχει plan b, για να πάρει την απάντηση ότι υπάρχουν "άλλα σχέδια", τα οποία προσπαθεί να σχηματοποιήσει σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα.

Επίσης, τόνισε, ότι οι βουλευτές, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, δεν πείθονται να ψηφίσουν το κούρεμα.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο news.gr