Μέσα σε τρεις ώρες οι Ευρωπαίοι λύγισαν τον Αναστασιάδη

Περίπου τρεις ώρες χρειάστηκαν οι Ευρωπαίοι για να λυγίσουν τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και να δεχθεί άνευ όρων την πρόταση του Eurogroup για κούρεμα στις καταθέσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και μεγάλους φόβους σε όλη την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Sigmalive.com ήταν γύρω στις 10 το βράδυ της Παρασκευής όταν ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ανέλυσε την πρόταση για κούρεμα καταθέσεων στον Νίκο Ανασασιάδη, ο οποίος με τη σειρά του την αποδέχθηκε.

Η αρχική πρόταση η οποία είχε αποδεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβλεπε κούρεμα ύψους 3,5% σε καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και 7% σε υψηλότερες καταθέσεις. Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε το πάγωμα όλων των ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζικών συναλλαγών μέσω κυπριακών τραπεζών.

Όμως όταν ο Μιχάλης Σαρρής, επέστρεψε στην αίθουσα του Eurogroup για να παρουσιάσει την πρόταση του, δεν βρήκε αρκετή ανταπόκριση. Μετά από ένα νέο γύρο συζητήσεων, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, απαίτησε κούρεμα που έφτανε το 18%. Σε εκείνο το σημείο ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών, ήταν έτοιμος να δεχθεί κούρεμα ύψους 12,5% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 7,5% για μικρότερες καταθέσεις.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, μόλις ενημερώθηκε αρνήθηκε την πρόταση απειλώντας μάλιστα με αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.

Μπροστά στο ενδεχόμενο αποχώρησης οι Ευρωπαίοι σκλήρυναν τη στάση τους.  Γύρω στη μία το πρωί, μια μικρή ομάδα συμπεριλαμβανομένου της κ. Λαγκάρντ, του κ. Ρεν, του κ. Σαρρή του κ. Σόιμπλε και του κ. Μοσκοβίτσι μπήκε σε ξεχωριστή συζήτηση σε άλλο δωμάτιο.

Εκεί ο κ. Άσμουσεν ανακοίνωσε στον Νίκο Αναστασιάδη ότι εάν δεν κατέληγαν σε συμφωνία, τότε ο ELA θα έκλεινε τις στρόφιγγες στις δύο μεγάλες τράπεζες αφήνοντας τις ουσιαστικά να καταρρεύσουν. Μάλιστα κάλεσε τον Μάριο Ντράγκι προκειμένου να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Εκεί ήταν που ο Νίκος Αναστασιάδης υπέκυψε ολοκληρωτικά...