Reuters: Πιθανή η ρωσική συμμετοχή στη διάσωση της Κύπρου

Ένα μείγμα από αυξήσεις στη φορολογία, εφάπαξ εισπρακτικά μέτρα, σχέδια αποκρατικοποιήσεων και ρυθμίσεις για τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου αναμένεται να περιλαμβάνει το τελικό πακέτο διάσωσης της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συζητήσεις εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup και δηλώσεις των οποίων επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είναι πιθανό να βοηθήσει και η Ρωσία στη χρηματοδότηση του προγράμματος, μέσω της χορήγησης επιπλέον χρόνου, αλλά και μειωμένου επιτοκίου, για την αποπληρωμή του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ με το οποίο ενίσχυσε η Ρωσία την Κύπρο.

Σύμφωνα με Κύπριο διπλωμάτη, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μιχάλης Σαρρής, θα ταξιδέψει στη Μόσχα τη Δευτέρα, ελπίζοντας σε μία συμφωνία με τη ρωσική πλευρά που θα ενταχθεί στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

Πάντως, από το σημερινό Eurogroup δεν αναμένονται ιδιαίτερες εξελίξεις στο θέμα, καθώς η τρόικα δεν έχει ακόμα παρουσιάσει την έκθεσή της για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, την οικονομία της χώρας και πιθανές λύσεις για τα προβλήματά της, και πιθανότατα αυτό δε θα συμβεί ούτε σήμερα, σύμφωνα με πηγές του Reuters, με αποτέλεσμα να θεωρείται μάλλον απίθανο να υπάρξει κάτι παραπάνω από μία πολιτική συμφωνία για την ώρα.