Βεστερβέλε: Θλιβερή η απόρριψη του κοινοτικού προϋπολογισμού

Τη θλίψη του για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 που είχε συμφωνηθεί από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Φεβρουάριο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλε.

Σε ανακοίνωσή του, ο Βεστερβέλε αναφέρει πως η συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό αποτελούσε έναν "καλό συμβιβασμό".

"Με λυπεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", τονίζει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, και προσθέτει ότι αναμένει οι εθνικές κυβερνήσεις και το Ευρωκοινοβούλιο να έχουν "εποικοδομητικές συνομιλίες", ώστε να επιτευχθεί το ταχύτερο συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Έκκληση για άμεσες διαπραγματεύσεις απηύθυνε από την πλευρά του και ο επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιάνος Λεβαντόφσκι, τονίζοντας ότι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό εξαρτάται η αποδέσμευση χρηματοδότησης για κρίσιμα θέματα.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ "παρέχει τα μέσα ώστε η ΕΕ να επενδύσει για να βγει από την κρίση", σημείωσε ο Λεβαντόβσκι, και πρόσθεσε: "Τώρα οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν άμεσα. Το οφείλουμε στα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους, στις επιχειρήσεις μας, στις πόλεις, στις περιφέρειες, στους επιστήμονες, στους σπουδαστές, στη μη-κυβερνητικές οργανώσεις και, γενικώς, σε όλους όσους επωφελούνται από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ".