“Πιθανή η μείωση των επιτοκίων”, λέει στέλεχος της ΕΚΤ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντός του 2013 το στέλεχος της Τράπεζας Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μιλώντας στο δίκτυο Bloomberg.

“Η ανάπτυξη δεν ενισχύεται”, παρατήρησε ο Σμάγκι αναφερόμενος στην οικονομία της Ευρωζώνης, και συνέχισε: “Αν δε δούμε προοπτικές ανάκαμψης προς το δεύτερο μισό του 2013, όπως περιμένουμε τώρα, θα επέλθουν κάποιες αλλαγές στη νομισματική πολιτική”.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ συζητήθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη με επικεφαλής τον Μάριο Ντράγκι, όμως η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του επιτοκίου στο 0,75%.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χώρα από την οποία κατάγεται, την Ιταλία, ο Σμάγκι ξεκαθάρισε ότι οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση Μόντι δεν είναι αρκετές για να επιστρέψει στην ανάπτυξη η χώρα και θα πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.

“Προερχόμαστε από μία τεράστια διόγκωση του χρέους, επομένως ξέρουμε ότι η ανάκαμψη θα πάρει καιρό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.